StoryEditor

Odhalenie tajomstva Putinovej dcéry: Žije s miliardárom a riadi prestížny projekt

11.11.2015, 19:52

Po rokoch dohadov a nepotvrdených špekulácií je konečne jasno. Jekaterina Tichonovová, vysokoškolská výskumníčka a nevesta spoluvlastníka jednej z najmocnejších ruských bánk, je dcérou ruského prezidenta. Potvrdili to tri na sebe nezávislé zdroje. Jedným z nich bol aj významný bankár Andrej Akimov, ktorý sa zveril, že Jekaterinu poznal už ako malé dievčatko.

Je to Putinova dcéra, alebo nie je? Zatiaľ čo novinári v minulých rokoch vytrvalo tvrdili, že áno, šéf Kremľa i jeho blízki akýkoľvek príbuzenský vzťah medzi prezidentom a Jekaterinou Tichonovou vytrvalo odmietali.

Teraz ale niektorí z nich otočili. "S Jekaterinou som sa schádzal, už keď bola malá, ale videli sme sa aj nedávno. Je to Putinova dcéra," potvrdil v utorok spravodajcom Reuters Andrej Akimov, podpredseda predstavenstva spoločnosti Gazprombank. Okrem neho informáciu potvrdili ešte dva ďalšie zdroje, ktoré však agentúra nemenovala, píše portál Lidovky.cz.

Príbuzná bankára

Reportérom Reuters sa podarilo vypátrať aj to, že 29-ročná Tichonovová je manželkou Kirilla Šamalova, čo je syn jedného z hlavných akcionárov banky Rossiya, do ktorej si podľa zahraničných médií svoje vysoké úspory ukladajú poprední exponenti Kremľa.

Ani Tichonovová s Šamalovovom neživoria. Celý ich majetok má totiž hodnotu vyše 1,8 miliardy eur. Prominentný pár vlastní okrem iného luxusnú prímorskú vilu vo francúzskom Biarritz.

Jekaterina však popri užívaní si úspor, o ktorých sa stále rýchlejšie chudobnejúcim obyvateľom najväčšieho štátu sveta ani nesníva, ale ďalej chodí do práce. Podľa agentúry Reuters vedie prestížne a nákladné výskumy na Moskovskej štátnej univerzite. Menom školy v minulosti podpísala dokonca aj niekoľko miliónových kontraktov. Aktuálne navyše spolurozhoduje o obrej rekonštrukcii tamojšieho kampusu, ktorá vyjde prinajmenšom na 1,5 miliardy eur.

Zvláštni poradcovia

Neexistujú síce dôkazy o tom, že by si Tichonovová univerzitné peniaze odkláňala do svojho vrecka, podivné je však to, akými ľuďmi sa obklopila. V tíme jej poradcov je totiž päť blízkych priateľov Vladimira Putina. Medzi nimi sú aj dvaja bývalí agenti KGB, ktorí spolu s ruským prezidentom v osemdesiatych rokoch slúžili v niekdajšej NDR.

Jekaterina Tichonovová aj jej muž sa k zisteniam agentúry Reuters odmietli vyjadriť. "Nemáme žiadne informácie o osobnom živote ani pracovných a akademických aktivitách rodiny Tichonovových," odkázal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Už dlhšiu dobu sa vie o tom, že vládca Kremľa má okrem Jekateriny ešte druhú dcéru. Maria Putinová až do minulého roku bývala so svojím holandským partnerom v Haagu. Ten však musela opustiť po tom, čo sa vlani v júli na proruskými povstalcami kontrolovanom východe Ukrajiny zrútilo lietadlo malajzijských aerolínií. (Na jeho palube boli desiatky Holanďanov.)

01 - Modified: 2007-11-07 12:37:00 - Feat.: 0 - Title: Fínsky maturant zastrelil riaditeľa školy, troch ľudí postrelil
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:21