StoryEditor

Netanjahu sa nedohodol s koaličným partnerom, Izrael čakajú predčasné voľby

02.12.2014, 11:16
Autor:
TASRTASR

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas rokovaní v noci nadnes nevyriešil spory s kľúčovými koaličnými partnermi vo vláde. Na základe toho dnes izraelské médiá informovali, že vládna kríza zrejme vyústi do vypísania predčasných volieb.

Izraelský rozhlas dnes oznámil, že ľavicová opozícia predstaví návrh na rozpustenie parlamentu už v stredu, pričom v Knesete by ho mali podporiť aj poslanci vládnej väčšiny vrátane Netanjahuovej strany Likud.

Keby návrh prešiel, predpokladá sa, že predčasné parlamentné voľby by sa v Izraeli konali v marci alebo apríli budúceho roku. Za optimálnych okolností by mandát súčasného parlamentu vypršal až v novembri 2017.

Scenár, že Izrael opäť stojí na prahu predčasných volieb, sa v tamojších médiách objavil už v pondelok, ale najmä po Netanjahuovej schôdzke s ministrom financií a šéfom stredopravej strany Ješ atid (Existuje budúcnosť) Jairom Lapidom.

Schôdzka mala búrlivý priebeh a Netanjahu na nej dal koaličnému partnerovi ultimátum v podobe piatich bodov, ktorých realizácia je potrebná, aby koalícia prežila. Lapid však Netanjahuove požiadavky odmietol.

Jedným z bodov ultimáta bolo zmrazenie návrhu zákona na nulovú DPH na nákup nehnuteľností. Netanjahu od ministra financií žiadal aj dodatočných 1,5 miliardy dolárov na rozpočet armády, aby sa pokryli výdavky za vyše 50 dní ozbrojeného konfliktu, ktorý sa v lete odohral v pásme Gazy medzi izraelskou armádou a hnutím Hamas.

Premiér od Lapida žiadal, aby okamžite prestal kritizovať plány na výstavbu nových židovských usadlostí v anektovanom východnom Jeruzaleme. Netanjahu chcel od Lapida získať podporu pre svoj návrh definujúci Izrael ako národný štát židovského národa. Túto definíciu a zákon pritom odmieta nielen Lapid, ale aj ministerka spravodlivosti Cipi Livniová, ktorá vedie centristickú stranu ha-Tnua (Hnutie).

Minister pre vedu Jaakov Peri (Ješ atid) dnes pripustil vypísanie predčasných volieb. Jeho strana však vo vyhlásení upozornila, že predčasné voľby môžu paralyzovať ekonomiku Izraela, ohroziť vývoj na trhoch, zastaviť plánované reformy zamerané na prospech izraelských občanov a pripraviť mladé manželské páry o možnosť zabezpečiť si bývanie vlastnými prostriedkami.

Podľa zdrojov zo strany Ješ atid bola Netanjahuova schôdzka s Lapidom "len šou", v skutočnosti údajne vôbec nemal záujem riešiť problémy v koalícii a "vo vrecku" už mal dohodu s ultraortodoxnými stranami a stranou ha-Bajit ha-Jehudi (Židovský domov) na čele s Naftalim Bennettom.

Ofer Šelah, poslanec Knesetu za Ješ atid, pre Ynetnews uviedol, že Netanjahu pred pol rokom súhlasil s nulovou DPH na nákup nehnuteľností, ale "teraz to odmieta v snahe zapáčiť sa svojim prirodzeným partnerom". "Premiér síce sedí v koalícii s inými partnermi, ale rokuje s náboženskými stranami," upozornil a dodal, že na spomínaný zákon čaká celý izraelský trh s nehnuteľnosťami.

Strana Ješ atid Netanjahua obvinila, že pred Izraelom uprednostňuje svoje osobné záujmy a svoje prežitie na úkor záujmu verejnosti.

Líder izraelskej opozície Isaak Herzog dnes ráno vyslovil pripravenosť nahradiť Netanjahu a vyzval na vytvorenie silnej koalície ešte pred voľbami, pričom účasť v nej ponúkol stranám Kadima (Vpred) a ha-Tnua.

Podľa Herzoga stav, v akom sa nachádza vládna koalícia, bol jasný už dávno. "Toto bola vláda, ktorej členovia zlyhali vo vedení krajiny, ani jeden z nich nie je čistý, ale zodpovednosť, samozrejme, padá na Netanjahuovu hlavu," upozornil v rozhovore pre spravodajský server Ynetnews.

Strana ha-Tnua tvrdí, že témou predčasných volieb v Izraeli nebude nulová DPH. Pôjde o samotný charakter štátu, "či budeme mať sionistický alebo extrémistický štát," upozornila Livniová s tým, že tábory sionistov a extrémistov treba zastaviť, aby štát nezničili.

Vodca sefardskej náboženskej strany Šas Arje Deri vyzval, aby sa predčasné voľby konali čo najskôr, lebo "občania Izraela si zaslúžia sociálne uvedomelú vládu, ktorá bude konať v ich záujme a nie proti nim".

Šéf strany Likud Dany Danon síce uznal, že iné východisko ako predčasné voľby momentálne nie je, ale Lapida súčasne obvinil, že je to on, kto krajinu "ťahá do zbytočných volieb". Ze'ev Elkin (Likud) zasa vyzval Lapida, aby akceptoval Netanjahuove podmienky, "lebo niet dôvodu prideliť armáde na jej pravidelné operácie minimálny objem požadovaných financií, rovnako ako niet dôvodu trvať na nulovej DPH na nákup nehnuteľností, lebo podľa expertov z toho budú ťažiť len objednávatelia stavieb.

Podľa agentúry AP by Netanjahu ešte zvyšné dva roky svojho funkčného obdobia mohol dovládnuť s podporou ultraortodoxných strán, ktoré však zatiaľ neprejavili ochotu pripojiť sa k nemu.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky Netanjahuova podpora u voličov síce klesla, ale je stále veľmi pravdepodobné, že v predčasných parlamentných voľbách by získal v poradí už štvrté víťazstvo a stal by sa opäť premiérom.

Prieskum zverejnený uplynulú nedeľu naznačuje, že Netanjahuovu politiku schvaľuje 35 percent opýtaných, čo je pokles o sedem percent v porovnaní s júlom-augustom, keď sa v pásme Gazy skončila operácia proti palestínskemu hnutiu Hamas a keď izraelského premiéra podporovalo 42 percent izraelských respondentov. Napriek poklesu preferencií však Netanjahu stále vedie nad svojimi potenciálnymi vyzývateľmi v boji o premiérsky úrad.

01 - Modified: 2024-05-13 05:07:32 - Feat.: - Title: V Litve volia prezidenta, do druhého kola postupujú Nauséda a Šimonytéová 02 - Modified: 2024-05-12 19:57:11 - Feat.: - Title: Prvé kolo prezidentských volieb v Litve malo vysokú účasť, vedie doterajšia hlava štátu 03 - Modified: 2024-05-12 19:01:29 - Feat.: - Title: Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia 04 - Modified: 2024-05-12 10:39:00 - Feat.: - Title: Obyvatelia Katalánska hlasujú vo voľbách, prieskumy favorizujú socialistov 05 - Modified: 2024-05-12 08:10:10 - Feat.: - Title: Obyvatelia Litvy hlasujú vo voľbách prezidenta i referende o dvojakom občianstve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 13:16