StoryEditor

Popredný kritik Nemecka: Koniec Schengenu by bol koncom Európskej únie

29.01.2016, 17:50
Autor:
TASRTASR

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes na návšteve Berlína vyhlásil, že ak sa Európska únia vzdá bezhraničnej schengenskej zóny, "potom sa vzdáme samotnej Európy".

Renzi na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou uviedol, že členské štáty EÚ musia spolupracovať na riešení migračnej krízy.

Krajiny schengenského priestoru, vyľakané prílevom uchádzačov o azyl cez svoje hranice, čoraz viac využívajú predpisy, ktoré im umožňujú dočasne znovu zaviesť hraničné kontroly. To vedie k pochybnostiam, či schengenská zóna prežije, napísala tlačová agentúra AP.

Recept na zastavenie prúdu migrantov

Renzi aj Merkelová vyhlásili, že krajiny EÚ musia riešiť problémy v utečeneckých táboroch mimo Európy, čo pomôže zastaviť prúd migrantov, a musia tiež zvýšiť bezpečnosť na vonkajších hraniciach Európy a čo najspravodlivejšie si prerozdeliť ľudí, ktorí si azyl zaslúžia.

Nemecko a Taliansko podľa nich plánujú vystupňovať boj proti obchodníkom s ľuďmi. Je to totiž súčasťou úsilia Európy o zvládnutie utečeneckej krízy.

Medzi zvažovanými návrhmi oboch krajín je aj plán na založenie spoločnej výcvikovej misie v Tunisku, ktorá pomôže posilniť líbyjské bezpečnostné zložky, uviedla Merkelová. Obe krajiny majú podľa nej "maximálny záujem" posilniť štátne štruktúry Líbye a bezpečnostné sily, aby bolo možné bojovať proti ilegálnemu prisťahovalectvu.

"Musíme bojovať proti ilegálnosti a premeniť to na vládu zákona," citovala Merkelovú agentúra DPA.

Renzi tiež vyhlásil, že obavy Talianska týkajúce sa troch miliárd eur, ktoré má Európska únia poskytnúť Turecku na starostlivosť o utečencov, by mali byť vyriešené do štvrtka 4. februára.

"Taliansko povedalo, že prispeje," povedal Renzi na tlačovej konferencii. "Nerozmysleli sme si to, ale čakáme, kedy nám naši priatelia z Európskej komisie a Európskej únie odpovedia na niektoré otázky. Tie sa podľa mňa týkajú detailov a dúfam, že čoskoro budú objasnené. Dúfam, že ešte pred londýnskou konferenciou," dodal taliansky premiér.

Renzi: Popredný kritik Nemecka

Renzi mal na mysli medzinárodnú konferenciu darcov pre Sýriu, ktorá sa bude konať v britskom hlavnom meste 4. februára.

Renzi patrí k popredným európskym kritikom Nemecka a očakávalo sa, že utečenecká kríza bude hlavnou témou jeho dnešných rozhovorov s kancelárkou. Renzi v posledných rokoch opakovane upozorňoval európskych partnerov Talianska na hrozbu, ktorú predstavuje prílev žiadateľov o azyl do regiónu.

Berlín hrá v európskych záležitostiach dominantnú úlohu, čo Renzi tiež ostro kritizuje. A obviňuje Nemecko, že v dôležitých záležitostiach odsúva Taliansko bokom. Renzi kritizoval napríklad aj fiškálnu úspornú politiku, ktorú presadzovala Merkelová ako spôsob prekonania dlhovej krízy v tomto regióne.

"Ak hľadáme európske riešenie utečeneckého problému, potom nie je správne, že Angela Merkelová najprv hovorí s Hollandom a potom zatelefonuje predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a ja sa dozviem všetko neskôr až z tlače," povedal Renzi tento týždeň nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predstavenstvo-Poštová banka
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie 05 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:14