StoryEditor

Merkelová má nový problém. Silné Bavorsko chystá žalobu na jej vládu

04.11.2015, 10:12
Autor:
ČTKČTK
Politici v Mníchove sú presvedčení, že súčasná utečenecká kríza ohrozuje stabilitu Bavorska.

Bavorsko pripravuje ústavnú žalobu proti nemeckej vláde kvôli súčasnému príchodu utečencov. Najväčšia nemecká spolková krajina sa domnieva, že celoštátna vláda neplní v utečeneckej kríze svoje povinnosti a nesnaží sa obmedziť príchod imigrantov. Dnes o tom informoval denník Tagesspiegel. Väčšina utečencov teraz do Nemecka prichádza cez rakúsko-bavorskú hranicu.

Bavorská krajinská vláda podľa Tagesspiegel poverila bývalého ústavného sudcu Uda Di Fabia, aby vypracoval posudok, ktorý by sa mal stať základom pre žalobu na ústavný súd.


Prečítajte si aj: Merkelovej sen sa rúca. Nechceme sa integrovať ani učiť nemčinu, odkazujú Sýrčania
Vlastizrada a imigranti. Stovky Nemcov žalujú Merkelovú


Kríza ohrozuje stabilitu Bavorska

Politici v Mníchove sú presvedčení, že súčasná utečenecká kríza ohrozuje stabilitu Bavorska a obmedzuje možnosti fungovania tejto spolkovej krajiny. Spolková vláda podľa nich nerobí dosť pre to, aby situáciu Bavorska zlepšila.

Ochrana vonkajších hraníc Nemecka spadá podľa nemeckej ústavy do právomocí spolkovej vlády. Podľa bavorských činiteľov by sa preto kabinet v Berlíne mal pričiniť o to, aby bol príchod utečencov kontrolovaný. Politici v Mníchove tiež vidia ako problematické, že nemecké úrady ustúpili od praxe, ktorú predpokladali európske normy. To znamená, že nevracajú utečencov do krajiny, v ktorej sa prvýkrát ocitli na území Európskej únie.

Spory utlmila dohoda

Bavorsko už v októbri pohrozilo žalobou proti spolkovej vláde, pokiaľ sa nezastaví súčasná prisťahovalecká vlna. Spory tento týždeň utlmila dohoda medzi bavorskou Kresťanskou úniou (CSU) a Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej o vytvorení takzvaných tranzitných zón na hraniciach, kde by bolo možné odmietať ešte pred vstupom na nemecké územie tých utečencov, ktorí v krajine nemajú šancu získať azyl . Proti návrhu sa ale stavia sociálna demokracia (SPD), ktorá spolu s konzervatívnym blokom CDU/CSU tvorí vládu.

Najväčšia záťaž utečeneckej krízy v Nemecku leží práve na Bavorsku, kadiaľ prichádza úplná väčšina utečencov. Bavorské úrady sú preťažené a nedarí sa im dostatočne rýchlo registrovať utečencov prichádzajúcich z Rakúska. Dnes ráno podľa televízie N24 čakalo na hranici na vstup do Nemecka tritisíc utečencov, v utorok ich bolo 2 500.
 

01 - Modified: 2007-10-31 05:22:00 - Feat.: 0 - Title: Robert B. je na slobode, prokurátor odmietol jeho väzbu
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:22