StoryEditor

Nemci pre utečencov vyprázdňujú kostoly a lode, zvažujú dokonca výstavbu mesta

09.11.2015, 23:00

Klesajúce teploty priniesli do Nemecka vyššie požiadavky na ubytovanie žiadateľov o azyl. Desaťtisíce ľudí mrznú v stanoch, odkiaľ sa ich úrady snažia dostať pod strechu. Vysídlenci sa sťahujú do kostolov i na paluby lodí, tisíce ich hostí berlínske letisko Tempelhof. Architekti pre nich dokonca navrhujú aj nové mestá.

Evanjelici z 200-tisícového Oberhausenu v Severnom Porýní-Vestfálsku mali cez víkend naponáhlo. Z ich kostola na predmestí Smachtendorf museli zmiznúť lavice pre veriacich, oltár, kazateľnica i krstiteľnica. Svätostánok zaplnili stoličky a provizórne lôžka pre 50 žiadateľov o azyl z Blízkeho východu, ktorí sa tam v piatok dočasne nasťahujú.

„V zložitej situácii, keď stále silnejúci prúd utečencov núti k zamysleniu o mimoriadnych opatreniach, chce evanjelická cirkev výrazne prispieť s cieľom odvrátiť prebývanie v stanoch alebo dokonca hrozbu bezdomovectva,“ vysvetľuje vedenie farnosti,

píše iDNES.cz.

Využitie kostola ako dočasného prístrešia pre utečencov ponúkli vedeniu mesta sami veriaci, oberhausenská radnica podľa denníka Handelsblatt ponuku „rada prijala“. Na dvore pred budovou stoja stavebné bunky s hygienickým zázemím a práčkami. Masívny organ v kostole zostane ako kulisa, zo steny nezmizne ani zavesený kríž.

Kostol v Oberhausene nemusí byť zďaleka jediným kresťanským svätostánkom, ktorý cez zimu poslúži žiadateľom o azyl. Napríklad evanjelici v Hesensku už im podľa servera Frankfurter Rundschau uvoľnili niektoré budovy svojich zborov.

„Ak sa situácia nezlepší, zrejme budeme musieť dať utečencom k dispozícii aj niektoré vykurované kostoly a fary,“ povedal novinárom Martin Hein, biskup z Waldecku.

Úrady už zavreli stovky telocviční

Ubytovanie pod strechou a v teple sa okrem cirkevných orgánov snažia migrantom zabezpečiť aj jednotlivé radnice a úrady spolkových krajín. Mnoho ľudí totiž počas leta a teplejších jesenných mesiacoch skončilo v provizórnych stanových táboroch, kde v posledných týždňoch udrela zima.

Napríklad v severonemeckom Hamburgu sa kvôli neefektívnemu vykurovaniu stanov, vlhkým prikrývkam a dlhému státiu v daždi začali migranti búriť. Riaditeľke tábora a dobrovoľníkom, ktorí im prišli na pomoc, sa dokonca vyhrážali, že svoje stany zapália.

Vypratať treba tiež školské telocvične naprieč Nemeckom, kde úrady zriadili už stovky utečeneckých centier. Hoci s blížiacou sa zimou učitelia prídu o možnosť navštevovať so školákmi vonkajšie ihrisko alebo behať v parkoch, zaistených telocviční neubúda. V Severnom Porýní-Vestfálsku ich migrantom podľa denníka Die Welt slúži viac ako 110, v Bavorsku zhruba 50.

Migranti prezimujú na lodi aj v hangároch

Niektoré nemecké mestá v posledných týždňoch siahli k netradičným riešeniam. Reportéri denníka Rheinische Post upozornili napríklad na výletnú loď, ktorá na utečencov čaká v Dortmunde. Plavidlo, ktoré od tohto týždňa prevádzkuje miestna charita v spolupráci s radnicou, pojme 180 ľudí.

Nutné je však podotknúť, že iba v Dortmunde momentálne prebýva vyše šesťtisíc utečencov. Veľká časť z nich doteraz žije v prijímacích centrách, telocvičniach a obytných kontajneroch, niektoré rodiny skončili v prázdnych obecných bytoch.

Na veľkokapacitné riešenie sa odhodlal Berlín, ktorý otvoril centrum pre 2 300 žiadateľov o azyl v hangároch bývalého letiska Tempelhof. Migranti tu žijú v menších „izbách“ oddelených priehradkami, k dispozícii majú poschodové postele. Od pondelka majú podľa servera Lausitzer Rundschau k dispozícii aj spoločnú kuchyne a spoločenské miestnosti.

Postavme mesto s mešitou uprostred, sníva architekt

Saský minister vnútra Markus Ulbig koncom októbra v rozhovore pre denník Leipziger Volkszeitung vyhlásil, že by úspešní žiadatelia o azyl mohli postupne obsadzovať opustené byty v panelových sídliskách na predmestiach bývalej NDR.

Ako však upozorňuje denník Die Welt, rekonštrukcia neobývaných objektov by často vyšla drahšie ako ich demolácia a hľadanie iného riešenia. Príkladom je opustený internát vo štvrti Prenzlauer Berg na východe Berlína, ktorý by mohol poskytnúť strechu nad hlavou stovkám ľudí. Počas posledných desiatich rokov ho vandali úplne zničili a v budove chýba nosná konštrukcie, káble aj potrubie.

Nemeckí architekti a urbanisti sa medzitým pohrávajú s myšlienkou založiť pre utečencov úplne nové mesto. S konkrétnym návrhom už prišiel napríklad Manfred Osterwald. S budovaním ľudských sídiel „na zelenej lúke“ už má skúsenosti, projektoval napríklad mestá v Číne alebo Iráne. Teraz by rád sústredil až 30-tisíc azylantov z Blízkeho východu na jedno miesto, kde by mali k dispozícii všetko potrebné – domy, školy, obchody, nemocnicu a mešitu priamo uprostred mesta.

Utečenci by sa podľa Osterwalda zapojili do plánovania podoby nového mesta, ktoré médiá podľa vzoru dostrieľanej metropoly severnej Sýrie prezývajú Nové Aleppo. Budúci obyvatelia majú v architektových predstavách priložiť ruku k dielu aj počas samotných stavebných prác a až bude mesto hotové, sami by riadili jeho chod.

Jednotlivé domy majú byť variabilné – s pomocou priečok sa bude dať z príbytku jednej rodiny rýchlo urobiť dvojdom, aby sa mesto ľahšie vyrovnalo s rastúcou migračnou vlnou. Náklady na stavbu Osterwald odhaduje asi na pol miliardy eur.

Veľkolepým stavebným projektom však stojí v ceste mnoho prekážok. Nemecké úrady majú plné ruky práce s tým, aby zabezpečili prichádzajúcim migrantom aspoň provizórne ubytovanie v improvizovaných prijímacích centrách, nieto aby sa púšťali do stavby miest.

Je tiež ťažké predpovedať, koľko ľudí do Nemecka príde – podľa niektorých odhadov by ich tento rok mohlo byť až 1,5 milióna. Ak sa navyše občianska vojna v Sýrii v dohľadnom čase skončí, veľká časť tamojších azylantov sa vráti domov, čo dlhodobé plány na výstavbu nových sídlisk a miest značne komplikuje.

Čisto prisťahovalecké štvrte v neposlednom rade predstavujú úrodnú pôdu na vznik get, kde sa migranti namiesto integrácie medzi Nemcov uzavrú do seba, čo sa môže odraziť na raste kriminality, prípadne povedie k radikalizácii sklamaných obyvateľov a ich potomkov.

01 - Modified: 2007-11-05 15:11:00 - Feat.: 0 - Title: Paška asi pošle prezidentovi dôchodkovú novelu v dvoch alternatívach
01 - Modified: 2024-05-04 20:20:19 - Feat.: - Title: Demonštranti žiadajú vysťahovanie tábora migrantov v meste al-Amra 02 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 03 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 10:17