StoryEditor

Nad Sýriou už lietajú francúzske lietadlá. Rusi priznávajú expertov v krajine

09.09.2015, 13:10
Autor:
TASRTASR

Rusko dnes prvýkrát oficiálne potvrdilo, že v Sýrii pôsobia ruskí vojenskí špecialisti, informovala agentúra Reuters.

Ako dnes v Moskve spresnila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ruskí experti asistujú pri dodávkach ruských zbraní, ktoré Moskva posiela do Sýrie ako pomoc v jej boji s terorizmom, a pomáhajú sýrskym vojakom naučiť sa ju obsluhovať.

Zacharovová zopakovala, že Rusko dodáva zbrane a vojenskú techniku do Sýrie "už dávno", a to na základe existujúcich zmlúv a v súlade s medzinárodným právom. Spresnila, že v nevyhnutnom prípade je Rusko pripravené zvážiť aj ďalšie opatrenia vo vojenskej oblasti na boj s terorizmom v Sýrii. Ubezpečila však, že k tomu dôjde plne v súlade s medzinárodným právom a ruskými zákonmi.


Čítajte aj: 

Francúzsko podniklo prvý prieskumný let nad Sýriou

Amerika je znepokojená. Obáva sa ruského zásahu v Sýrii

Nad Sýriou už krúžia Rusi, obávajú sa islamisti. A ako dôkaz prikladajú fotky lietadiel


Ruské ministerstvo súčasne prostredníctvom svojej hovorkyne upozornilo, že aktuálna politická pozícia Washingtonu sťažuje spoluprácu Ruska s USA v mnohých oblastiach a bráni aj spolupráci v boji s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

Samotnú politiku USA proti IS označila Zacharovová za "škodlivú, pretože nezahŕňa spoluprácu s krajinami, na ktorých území boj s Islamským štátom prebieha".

Hovorkyňa súčasne kritizovala aj žiadosti Spojených štátov Bulharsku a Grécku, aby ruským lietadlám vezúcim pomoc pre Sýriu zakázali prelet cez svoj vzdušný priestor. Zacharovová tento postoj označila za prejav hrubosti.

Francúzsko podniklo v utorok nadránom prvý prieskumný let nad Sýriou a použilo pritom stíhačky typu Rafale. Informovalo o tom francúzske ministerstvo obrany, ktoré rozširuje svoj boj proti militantom z organizácie Islamský štát (IS).

Francúzsky prezident Francois Hollande v pondelok oznámil, že jeho krajina dnes začne podnikať prieskumné lety nad Sýriou, na základe ktorých bude Paríž následne zvažovať aj letecké útoky.

Znepokojenie Spojených štátov i ďalších krajín vyvolali cez víkend správy o zvyšujúcej sa ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii. Tieto obavy živia aj fotografie ruských vojakov, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach a ktoré ich zachytávajú v zbroji v Sýrii, kde údajne bojujú proti Islamskému štátu. Moskva všetky tieto dohady odmieta a tvrdí, že len Damasku pomáha v boji s islamistickými ozbrojencami.

Bulharská vláda svoj odmietavý postoj k preletom ruských lietadiel zdôvodnila "vážnymi pochybnosťami" ohľadom ich nákladu. Dnes však bulharský minister zahraničných vecí Daniel Mitov pripustil, že Bulharsko prelety povolí, ak Rusko bude súhlasiť s kontrolou nákladu na bulharskom letisku.

01 - Modified: 2007-09-13 14:28:00 - Feat.: 0 - Title: Premiér Fico vidí v druhom pilieri ohrozenie eura
01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:06