StoryEditor

Putin sa potápal v ponorke na Kryme. Ukrajina zúri

21.08.2015, 17:42
Ruský prezident Vladimir Putin využil návštevu Krymu aj na to, aby sa ponoril až na dno Čierneho mora.

Ukrajina, ktorá neuznáva odtrhnutie Krymu a obviňuje Rusko z okupácie polostrova protestovala proti Putinovej ceste, píše iDnes.cz.

Zostup do hlbín sa podľa ruských médií odohral v rámci podmorskej expedície ruskej geografickej spoločnosti, ktorá s pomocou ponorky skúma vrak potopenej byzantskej lode z desiateho či jedenásteho storočia, ktorá zrejme prevážala amfory s vínom a olejom.

Putina na ceste sprevádzal premiér Dmitrij Medvedev, minister obrany Sergej Šojgu, šéf prezidentskej kancelárie Sergej Ivanov a šéfka hornej komory parlamentu Valentina Matvijenková. Ruský prezident "našiel znovu veľa amfor", poznamenal server Newsru.com v narážke na potápanie z roku 2011, kedy sa Putin vynoril z dna Čierneho mora s antickými amforami v rukách. Neskôr Putinov hovorca priznal, že všetko bolo vopred pripravené. Na Putinovu návštevu zareagovali protestom aj ukrajinské úrady, ktoré neuznávajú anexiu Krymu ruskom a obviňujú ho z okupácie polostrova.

Ruská diplomacia vyjadrila nad protestami Kyjeva údiv. Ukrajinskému ministerstvu zahraničia sme pripomenuli, že: " Krymská republika a federálne mesto Sevastopoľ sú neoddeliteľnou súčasťou Ruskej federácie, na ktoré sa v plnej miere vzťahuje jej zvrchovanosť a kde platia ruské zákony", citovala z vyhlásenia ruských diplomatov agentúra TASS.

 

Skúmame naše historické dedičstvo

"Je to veľmi dobrý dôvod presvedčiť sa o tom, aké hlboké sú naše historické korene, aké hlboké sú naše dejiny vzťahov s celým svetom," vyhlásil Putin po utorkovom ponore, ktorý trval približne 45 minút.

Podrobné preskúmanie objavov na morskom dne vraj prenechá odborníkom. Uviedol však, že je šťastný, že sa mohol na odhaľovaní historického dedičstva tiež podieľať. Vrak Galeóny môže podľa prezidenta vypovedať o stykoch dávnej Rusi so susednými štátmi, a preto podobné výskumy považuje za dôležité aj pre širokú verejnosť.

Bývalý agent KGB sa rád ukazuje v rolách, ktoré zdôrazňujú jeho mužné schopnosti. V minulosti sa Rusom predstavil v úlohe džudistu, lyžiara, karatistu, lovca, šoféra, džokeja, objaviteľa, pilota i hasiča. Okrem potápania v Čiernom mori sa Putin v špeciálnej ponorke potopil aj na dno Baltu, Bajkalu alebo k vraku ruskej fregaty.

01 - Modified: 2007-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trnave diváci nepomohli
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:25