StoryEditor

Američan zastrelil dvoch policajtov. Je to pomsta za smrť černocha, odkázal

21.12.2014, 12:27
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Černošský delikvent sa chcel pomstiť bielym policajtom za brutalitu.

V hliadkovom vozidle newyorskej polície zomreli v noci na nedeľu dvaja strážcovia zákona. Zastrelil ich muž, ktorý pred činom vyhlásil, že chce pomstiť smrť černocha Erica Garnera. Útočník ešte pred zabitím policajtov postrelil svoju priateľku, nakoniec spáchal samovraždu. Strelil sa do hlavy.

Incident sa odohral v štvrti Brooklyn. Strelec podľa zástupkyne šéfa newyorskej polície Kim Roysterovej zo strany spolujazdca pristúpil k policajtom sediacim vo vozidle a spustil paľbu. Potom sa skryl do stanice metra, kde sa sám zabil. Vyšetrovatelia na mieste našli strelnú zbraň. Polícia na tlačovej konferencii uviedla, že strelec identifikovaný ako 28-ročný Ismaaiyl Brinsley k vozidlu pristúpil a bez varovania začal paľbu. "Boli skrátka a jednoducho zavraždení," povedal policajný komisár William Bratton. Útočník mal poloautomatickú pištoľ, ktorou sa potom strelil do hlavy.

Nebol terorista

Bratton takisto povedal, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že čin bol teroristickým aktom. Brinsley pred útokom v Brooklyne postrelil svoju priateľku a na jej profile na sociálnej sieti Instagram umiestnil niekoľko komentárov kritizujúcich políciu.

"Toto môže byť môj posledný príspevok," citovala agentúra AP jeden z komentárov, ku ktorému bola pripojená fotografia striebornej pištole. Spomínaný príspevok postupne získal viac ako 200 kladných hodnotení od ostatných užívateľov sociálnej siete. V ďalšom komentári podľa policajných zdrojov AP napísal o zastrelení dvoch "svíň" v odplate za smrť Erica Garnera.
Černoch Garner nedávno zomrel počas zatýkania, ktorému sa bránil a pri ktorom belošský policajt údajne použil neautorizovaný chvat. Veľká porota sa rozhodla policajta za Garnerovu smrť nestíhať.

Obama útok odsúdil

V Spojených štátoch sa v posledných týždňoch uskutočnila séria demonštrácií. Brutálne zaobchádzanie policajtov s černochmi odsúdili desiatky tisíc ľudí aj pred americkým Kongresom.

Brinsley bol podľa polície černoch, zastrelení strážnici Rafael Ramos a Wenjian Liu boli hispánskeho a ázijského pôvodu. Brinsley pre políciu nie je neznámy. V trestnom registri mal niekoľko záznamov, okrem iného lúpež, krádeže v obchodoch, zbraňový delikt či výtržníctvo.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder označil sobotňajšie vraždy policajtov za "nevýslovný akt barbarstva". Prezident Obama povedal, že nič nemôže túto vraždu ospravedlniť. Vyhlásil, že policajti "si zaslúžia našu každodennú úctu a vďačnosť", informovala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2007-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začať od nuly bolo ťažké
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 03 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 04 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:52