StoryEditor

Pád lietadla nad Ukrajinou vymyslela CIA, napísal český poslanec

01.09.2014, 09:46
Autor:
idnes.czidnes.cz

Ukrajinská armáda úmyselne zostrelila malajzijské lietadlo, pretože jej to nariadila americká tajná služba. Myslí si to český poslanec Stanislav Huml z ČSSD. Svojim fanúšikom na Facebooku vysvetlil, že z udalostí na východe Ukrajiny je vidieť zjavný rukopis CIA. Tá podľa neho stojí aj za teroristickými útokmi z 11. septembra 2001.

"Zdá sa viac než jasné, že tvrdé sankcie, ktoré boli vyhlásené s ohľadom na zostrelenie civilného lietadla s takmer 300 mŕtvymi, spôsobila úmyselne ukrajinská armáda. Rukopis CIA sa nedá zaprieť," uviedol poslanec Huml v piatok večer na Facebooku. Svojich fanúšikov v tej súvislosti upozornil, že na Ukrajine pôsobia americkí vojenskí poradcovia.

"Z toho mi vyplýva, že niekto v pozadí chce vojnu za každú cenu, ako potrebovali vojnu proti terorizmu, ktorá už je vyčerpaná. Preto muselo spadnúť lietadlo, aby bol dôvod," mieni Huml. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa neho pácha vojnové zločiny, pretože posiela armádu proti vlastným ľuďom.

Udalosti okolo pravdepodobného zostrelenia malajzijského Boeingu 777, ktorý bol na ceste z holandského Amsterdamu do Kuala Lumpur, poslancovi pripomenuli teroristické útoky na Spojené štáty v roku 2001. Aj za nimi podľa Humla stála americká tajná služba.

"Do Pentagonu tiež lietadlo nenarazilo a propaganda to stále tvrdí," napísal Huml s tým, že nezodpovedané otázky ostávajú visieť aj nad zrútením budov Svetového obchodného centra. Tvrdenie o vymyslenom útoku na washingtonské ústredie amerického ministerstva obrany však pobúrilo predsedu Poslaneckej snemovne Jana Hamáčja (ČSSD), ktorý podľa svojich slov miesto nárazu osobne navštívil.

"Vyjadrovali sa k tomu piloti i inžinieri. Chýbali stopy po náraze motorov do budovy a nejako zabudli, že pred Pentagonom sú vysoké stožiare pre osvetlenie a ani jeden nebol porušený," snažil sa Huml svojho kolegu z poslaneckého klubu presvedčiť, že je technicky nemožné, aby do Pentagonu narazilo lietadlo, ako tvrdia americké úrady.

Svoje tvrdenia sa pokúsil doložiť aj odkazom na video s rekonštrukciou celého nárazu. Ako však upozornil predseda českej snemovne, paradoxne sú na ňom zachytené prerazené lampy, aj trosky zrúteného stroja. Hamáček potom diskusiu ukončil s tým, že nemá zmysel. "Odmietam naskakovať na teórie o svetovom sprisahaní a snahe USA vyvolať tretiu svetovú," uzavrel šéf snemovne.

Huml pôsobil ako dopravný expert, ktorý sa v roku 2010 dostal do parlamentu na kandidátke Vecí verejných a teraz háji farby sociálnych demokratov, na seba pred časom upozornil iným kontroverzným výrokom. V júli kritizoval tenistku Petru Kvitovú, ktorá sa kvôli daniam prihlásila k trvalému bydlisku v Monaku. Tenisti, ktorí to urobia, by podľa Humla mali prísť o české občianstvo.

01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 12:37:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty dajú na vyzbrojovanie Ukrajiny dve miliardy dolárov, oznámil Blinken 03 - Modified: 2024-05-15 13:08:40 - Feat.: - Title: Ruská armáda postúpila ďalej. Tvrdí, že dobyla Robotyne a ďalšie dve obce na severe Ukrajiny 04 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 05 - Modified: 2024-05-15 08:53:37 - Feat.: - Title: Ukrajina chce zabrániť ďalším stratám, v niektorých častiach Charkovskej oblasti presunula svojich vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 06:39