StoryEditor

Taliani sú na pokraji plynovej krízy, Gazprom nezvláda dodávky

06.02.2012, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

Európa sa spamätáva z problémov s dodávkami zemného plynu, o ktoré sa znížením exportu postaral ruský gigant Gazprom. Dodávky do Európskej únie sa síce podľa eurokomisie zlepšili, stále však zostávajú pod bežnými úrovňami. "Slovenský plynárenský priemysel zaznamenal v pondelok obmedzenie dodávok plynu z Ruska na úrovni asi 22 percent. Situácia sa tak postupne zlepšuje," uviedol pre HN hovorca spoločnosti Peter Bednár.

Najväčší problém v únii majú momentálne Taliani. Tamojší minister priemyslu Corrado Passera včera označil situáciu v krajine za kritickú. Spotreba plynu totiž dosahuje rekordné úrovne a dodávky z Ruska nedokážu uspokojiť dopyt. Podľa Passeru dokonca Taliansko teraz dováža viac plynu zo severnej Afriky než z Ruska.

Na výrazné zvýšenie spotreby plynu už reagujú aj prevádzkovatelia zásobníkov s plynom. "Keďže naši klienti plne využívajú svoj zazmluvnený ťažobný výkon, ponúkli sme im možnosť zakúpenia dodatočných výkonov," uvádza sa vo vyhlásení šéfa spoločnosti NAFTA Martina Hollého pre HN. Podľa neho boli včera v zásobníkoch firmy stále takmer tri štvrtiny zásob zemného plynu. V súčasnosti podľa neho spoločnosť dodáva zo zásobníkov 25 miliónov kubických metrov plynu denne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 02:21