StoryEditor

Čo hovorí svet na vývoj situácie na Slovensku

14.10.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)
Prečítajte si reakcie svetových médií na udalosti, ktoré hýbali Slovenskom posledné dni.

ORF (Rakúsko)
Rozšírenie eurovalu je definitívne, odklepol ho slovenský parlament. Slovensko sa stalo poslednou krajinou eurozóny, ktorá povedala svoje áno. Môže sa tak spustiť rozšírený fond na podporu najviac zadlžených štátov eurozóny.

The Washington Post (USA)
Dráma podčiarkuje iróniu európskej vlády, keď stabilné Slovensko náhle čelí dramatickým politickým zmenám kvôli záchrannému fondu, ktorý je prevažne zamýšľaný na pomoc francúzskym a nemeckým bankám a bohatým a rozhadzovačným susedom, ako je Taliansko.

The Guardian (Británia)
Analytici sa zaoberajú otázkou, či sa slovenská neposlušnosť stane nákazlivou a dodá tak odvahu ostatným parlamentom pri ďalšom potrebnom hlasovaní o zvýšení záchranného fondu.

Dnevnik (Bulharsko)
Známy Putinov ctiteľ Fico je teraz na ceste k tomu, aby sa ukázal ako záchranca eurozóny a aby z kompromisu vytrieskal čo najväčší
politický kapitál. A predsa si nikto nerobí starosti z dôsledkov slovenskej politiky. Prinajmenšom zatiaľ.

Neue Zürcher Zeitung (Švajčiarsko)
Nemalo by sa zabúdať na to, ako veľmi táto krajina od EÚ a od eurozóny získala. Na Slovensko pritieklo mnoho peňazí. Investori z iných európskych krajín tu vytvorili desaťtisíce pracovných miest. Bratislava tak má okrem výhod voči EÚ tiež zodpovednosť.

José Barroso, šéf eurokomisie
Vítam prijatie eurovalu na Slovensku. Mali sme vopred informácie, že euroval pejde. Krachom pri hlasovaní v prvom kole som však bol sklamaný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 02:20