StoryEditor

Demokrati berú opozičnú politiku vážne

18.02.2003, 23:00

Americkí demokrati to po zničujúcich kongresových voľbách z minulého roka s opozičnou politikou myslia vážne. Na Kapitole sa tak pevne zakorenila stará známa stranícka politika. Okrem tradičných tém (Irak, vnútorná bezpečnosť, sociálna politika či znižovanie daní), ktoré sú jazykom sváru medzi oboma politickými tábormi, v poslednom čase vystúpila do popredia otázka schvaľovania Bushových nominácií sudcov. Mnohí konzervatívci liberálnym demokratom príliš nevoňajú, a preto využívajú všetky dostupné prostriedky parlamentnej demokracie na blokovanie ich zvolenia -- s menším alebo väčším úspechom.
Aj napriek tomu sa senátnym republikánom koncom minulého týždňa podarilo preklenúť ďalšiu demokratickú blokádu. Hlasovaním 11:8, ktoré takmer presne kopírovalo stranícke línie, odobril Právny výbor hornej komory Kongresu advokáta Jeffreyho Suttona ako nominanta pre odvolací súd v Cincinnati. Ide už o tretieho sudcu navrhnutého prezidentom USA, ktorý prešiel hlasovaním v tomto kľúčovom výbore. No republikáni sa príliš netešia -- ďalší traja totiž neprešli vrátane sudkyne Najvyššieho súdu v štáte Ohio Deborah Cookovej. "Robili všetko, čo mohli, aby prekazil tento proces," posťažoval sa pre CNN predseda panelu Orrin Hatch z Utahu a sľubuje, že ďalšie hlasovanie už bude úspešné. Očakáva však opozíciu proti všetkým budúcim kandidátom do federálneho odvolacieho súdu, ktorý je často iba stupienok vzdialený od kariéry v Najvyššom súde USA.
Demokrati sa však sťažujú, že nemajú dostatok času na posúdenie kandidátov, každý z nich si vyžaduje individuálny prístup. "Čo nedovolím a zastavím, dávať ich všetkých do jedného vreca. Nezvolili ma, aby som sa stal pečiatkou," reaguje rozhorčene Patrick Leahy z Vermontu.
Suttonovi sa to nakoniec predsa podarilo, a to aj napriek tomu, že ho kritizovali zo všetkých strán. Ako obhajca v jednom zo svojich prípadov obhajoval odsúdeného vraha. "Jeffrey Sutton čelí útokom kvôli svojim klientom, to je veľmi nebezpečný precedens," tvrdí senátor Mike DeWine z Ohia. Väčším problémom je však fakt, že Sutton počas svojej advokátskej praxe vyhľadával spory, ktoré oslabovali federálne občianske práva garantované ústavou vrátane zákona o telesne postihnutých. Počas rokovania protestovala proti jeho nominácii desiatka telesne postihnutých Američanov. "Uspel pri presadzovaní extrémnych pozícií. Teraz už nejde iba o advokáta reprezentujúceho v týchto otázkach svojich klientov," vyhlásil Leahy. No Hatch okamžite kontroval s tým, že už sú pri kormidle republikáni. Podľa jeho slov bude tvrdo presadzovať čo najrýchlejšie posunutie všetkých nominovaných sudcov do hlasovania v celom Senáte, kde má strana prezidenta Busha väčšinu dvoch hlasov.
No ani to neznamená, že republikáni sú, takpovediac, za vodou. Od štvrtka totiž demokratickí senátori blokujú hlasovanie o Miguelovi Estradovi, čo prezident Bush nazýva "nehanebným politikárčením". Demokrati sú však presvedčení, že na vine je nekooperatívny prístup zo strany washingtonského právnika. Estrada totiž odmietol odpovedať na niektoré otázky a neposkytol dostatok informácií.
Republikáni teda obviňujú demokratov zo zbytočného politikárčenia.
Estrada je prototypom amerického sna -- do USA prišiel až ako 17-ročný, nevedel po anglicky, a predsa promoval s poctami na Právnickej fakulte Harvardu. "Estrada je vysokokvalifikovaný, veľmi inteligentný, má hlasy potrebné na schválenie, no hŕstka demokratov v Senáte politikárči s jeho nomináciou, a to je nehanebná politika," hnevá sa prezident a tvrdí, že to "je proti duchu amerického Senátu". Bitka o sudcov sa teda ešte neskončila, demokrati to totiž s opozičnou politikou myslia vážne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 20:14