StoryEditor

Za podporu Američanov odmena

Nejde len o humanitárnu pomoc, ale predovšetkým o rukolapné zákazky pri povojnovej obnove Iraku. "Kto sa angažoval v koalícii ochotných, bude z toho profitovať -- a s tým, kto sa zdráhal, sa bude aj tak zaobchádzať." Takto nedvojzmyselne definoval americkú politiku John Hulsman z americkej nadácie Heritage Foundation v talianskom denníku Corriere della Sera. Nadácia sa všeobecne považuje za blízku washingtonskej vláde. Pre Španielsko a Dánsko sú to pozitívne správy, koniec koncov o ich vernosti USA nebolo pochýb. S tým, že dostanú primeraný kus koláča, počítajú aj Taliani, hoci rímska vláda sa počas konfliktu správala zdržanlivo, s ohľadom na verejnú mienku. Podobné nádeje si robí aj Poľsko, ako nedávno potvrdilo varšavské ministerstvo hospodárstva.
Španielsko by kvôli podpore americkej politiky mohlo pri obnove Iraku zohrať kľúčovú úlohu. "Predovšetkým sektory stavebníctva a energetiky sa nachádzajú v privilegovanej situácii," domnieva sa Rafael Pampillón z madridského obchodného inštitútu. Už pred vojnou v Iraku agentúra Merill Lynch uviedla, že dobré výhľady na získanie "irackých" zákaziek majú tri stavebné koncerny -- Dragados, ACS a Ferrovial. Kvôli silným protivojnovým náladám obyvateľstva sú však tieto firmy zatiaľ zdržanlivé.
I španielska vláda podľa hospodárskeho magazínu Expansión poukázala na to, že zatiaľ je priskoro hovoriť o konkrétnych zákazkách, veď potreby Iraku nie sú ešte ani zosumarizované. Podľa toho istého zdroja má vládna strana pred témou obnova "strašný strach". Madrid sa v každom prípade až doteraz snažil potlačiť dojem, že Španielsku ide v prvom rade o hospodárske záujmy. "Španielske podniky neobchodujú s krvou," povedal podpredseda vlády Mariano Rajoy. Washington medzitým Španielov požiadal, aby poskytli odborníkov, ktorí by vypracovali plány na obnovu vodovodnej a elektrickej siete. Nemá však ísť o priame zákazky, ale len o subdodávky pre americké koncerny.
Španielsko bolo až doteraz skôr malým obchodným partnerom Iraku. V roku 2002 sa napríklad na programe OSN ropa za potraviny podieľalo jedným percentom, kým napr. Nemecko 3 %. Španielsky export do Iraku predstavoval 73 miliónov eur, dovoz 420 miliónov. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 17:33