StoryEditor

Chávez chce po prehre v referende vládnuť do roku 2013

07.12.2007, 10:12
Autor:
SITASITAAFPAFP
Venezuelský prezident Hugo Chávez vo štvrtok, pár dní po tom, čo voliči v referende odmietli ním navrhované ústavné reformy, povedal, že bude vládnuť do roku 2013, kedy sa jeho funkčné obdobie oficiálne skončí.

"Máte u mňa dlh, poviete mi, či mi ho splatíte, alebo nie. Budete mať dlh u mňa, u národa a v budúcnosti," dodal Chávez. Podľa neho môže za odmietnutie navrhovaných ústavných zmien "vydieranie". "Je to vydieranie, vydieranie imperializmu a jeho prisluhovačov... boli tu obavy, že sa rozpúta násilie, a že aj keď vyhráme v pomere 80 percent k dvadsiatim, víťazstvo neuznajú," povedal venezuelský líder. "Nevideli ste ako prezident Spojených štátov oslavoval víťazstvo 'nie'?" spýtal sa Chávez na margo vyhlásenia, v ktorom George W. Bush povedal, že Venezuelčania sa rozhodli pre demokraciu. "Akokoľvek nahlas budete kričať, je to pravda," povedal Chávez zhromaždenému davu. "Prehrali sme v Caracase, prehrali sme v jeho susedstvách, milióny nešli voliť. Môžu hovoriť čo chcú, neexistuje na to ospravedlnenie."
Navrhované ústavné reformy, ktoré Venezuelčania v nedeľu odmietli, mali okrem iného zrušiť nezávislosť centrálnej banky, predĺžiť funkčné obdobie prezidenta a umožniť jeho neobmedzené znovuzvolenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:06