StoryEditor

OSN nemá peniaze na záchranu Somálska

11.03.2022, 21:38
Obdobie sucha pripravilo krajinu o obživu.

Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu upozornila, že nemá dostatok financií, aby pomohla Somálsku vyrovnať sa s mimoriadnym obdobím sucha, ktoré postihlo už 4,5 milióna ľudí. Túto vážnu situáciu totiž zatienili iné humanitárne krízy vrátane vojny na Ukrajine, uviedol koordinátor OSN Adam Abdelmoula. 

Máme len 3 percentá
OSN dosiaľ zaistila pre obyvateľov tejto krajiny Afrického rohu len tri percentá z potrebných 1,23 miliardy eur, upozornil koordinátor humanitárnej pomoci OSN v Somálsku Adam Abdelmoula.

„Situácia je vážna a rýchlo sa zhoršuje,“ povedal Abdelmoula na tlačovej konferencii v kenskej metropole Nairobi. Tri po sebe nasledujúce obdobia dažďov nepriniesli dostatok zrážok a následky sucha pociťuje už takmer 30 percent obyvateľstva Somálska.

„Vyhliadky boli zlé už pred vypuknutím ukrajinskej krízy. Boli sme zatienení krízou v Tigraji, Jemene, Afganistane a teraz Ukrajinou,“ vysvetlil Abdelmoula.

Svoje domovy muselo v snahe nájsť vodu, jedlo či pastvinu opustiť približne 671-tisíc ľudí, pričom vlani v decembri ich bolo len 245-tisíc.

Na vine je príroda
V ostatných rokoch nie sú hlavnou hnacou silou vnútorného vysídľovania pokračujúce boje medzi vládou a povstalcami z islamistickej skupiny aš-Šabáb, ale prírodné katastrofy, píše AFP.

Nielen Somálsko, ale aj Keňu a Etiópiu zasiahla v období rokov 2019 - 2021 invázia sarančí, ako aj pandémia COVID-19. Všetky tri krajiny momentálne sužuje obdobie sucha, ktoré bude podľa meteorológov ešte pokračovať.

„Prognózy naznačujú, že ďalšie obdobie dažďov, očakávané v apríli, môže byť tiež podpriemerné. Ak včas nezakročíme, do júna sa môžeme ocitnúť v extrémnej situácii,“ upozornil Abdelmoula.

Včasné humanitárne opatrenia v roku 2017 v Somálsku odvrátili hladomor, pripomína AFP. V roku 2011 sa to však nepodarilo a v dôsledku nedostatku jedla zomrelo 260-tisíc ľudí, pričom polovica z nich boli deti mladšie ako šesť rokov.

Klimatická nespravodlivosť

Portál Thomson Reuters Foundation pred rokom informoval, že takmer tri štvrtiny somálskych rodín nemá kvôli suchám bezpečnú pitnú vodu, s čím súvisí aj neúroda a umierajúci dobytok.

Abdullahi Ahmed, národný technický konzultant na Národnom riaditeľstve pre životné prostredie, pre Thomson Reuters Foundation povedal, že klimatická zmena v Somálsku si vyberajú obrovskú ekonomickú daň. V rozhovore ďalej upozornil na vládne hodnotenie z roku 2018, ktoré zistilo, že straty a škody spôsobené suchom dosiahli celkovo viac ako 3 miliardy dolárov – čo zodpovedá 50 percent HDP krajiny.

„Somálsko prispelo k celosvetovým emisiám veľmi malým percentom, no, bohužiaľ, Somálsko patrí medzi 20 najhoršie postihnutých krajín, ktoré zasiahli vážne dôsledky zmeny klímy.“ povedal Abdullahi Ahmed pre Thomson Reuters Foundation.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 05 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:04