TASR/AP
StoryEditor

Rumuni vinia lichtenštajnského princa zo zastrelenia najväčšieho medveďa v EÚ

06.05.2021, 09:39
Autor:
ČTKČTK
Lov medveďov je v Rumunsku zakázaný. Princ Emanuel však dostal výnimku na odstrel agresívnej medvedice.

Lichtenštajnský princ Emanuel zastrelil pri love údajne najväčšieho rumunského medveďa. Získal pritom povolenie len na odstrel inej agresívnej medvedice. Namiesto nej však zabil zviera, ktoré malo 17 rokov, a k ľuďom sa nepribližuje. Prípad vyšetruje rumunská polícia.

"Arthur mal 17 rokov a bol to najväčší známy medveď v Rumunsku a zrejme aj v Európskej únii," uviedol Gabriel Paun z rumunského ekologického spolku Agent Green s odvolaním sa na svedectvo hájnika v stredorumunskej župe Covasna.

​Lov medveďov je v Rumunsku zakázaný. Princ Emanuel, ktorý žije na rodinnom hrade v Rakúsku, však dostal výnimku na odstrel agresívnej medvedice podozrivej z vlaňajších útokov na niekoľko poľnohospodárskych usadlostí, oznámilo rakúske Združenie proti továrňam na zvieratá (VGT).

Prišiel po trofej?

Minister životného prostredia Barna Tánczos miestnym médiám potvrdil vydanie povolenia na odstrel, meno držiteľa však neoznámil.

Princ však v marci skolil "samca, ktorý žil uprostred lesa a k okolitým domom sa nikdy nepribližoval", uviedol Paun s tým, že od miestneho poľovného spolku získal plné meno strelca, ktoré znie "Emanuel Prinz von und zu Liechtenstein". Úrady identitu lovca nezverejnili.

"Je jasné, že princ sem neprišiel vyriešiť problém, ktorý trápil dedinčanov, ale aby zabil medveďa a získal najväčšiu trofej, ktorú si môže zavesiť na stenu," uviedol aktivista.

"Vedeli sme, že má byť zastrelená medvedica, ale našli sme samca," povedal AFP šéf miestnej polície pre dohľad na ochranu životného prostredia Octavian Bercean s tým, že prípad sa vyšetruje ako možné pytliactvo.

Mám rešpekt, odkazuje

Princ Emanuel, ktorý je lekárom a pochádza z vedľajšej línie vládnuceho rodu Lichtenštajnovcov, sa na otázku AFP k prípadu nevyjadril. Povedal len, že vždy "chová rešpekt k prírode".

Rumunsko je domovom zhruba 6-tisíc medveďov hnedých, čo predstavuje asi 60 percent ich celkového stavu v Európe. V dôsledku ich vzrastajúcej populácie sa v posledných rokoch množia strety týchto šeliem s miestnymi obyvateľmi.

Zatiaľ čo časť obyvateľov aj volených zástupcov v Rumunsku by si priala zrušiť zákaz odstrelu medveďov, ochrancovia prírody namiesto toho nabádajú k zlepšeniu opatrení, ktoré by umožnili pokojnejšie spolužitie medzi človekom a týmito zvieratami.

01 - Modified: 2020-08-30 19:37:43 - Feat.: 0 - Title: Budaj pripustil odstrely medveďov. Do blízkosti ľudí ich mali lákať aj poľovníci
01 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 02 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 03 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 04 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 05 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:23