Nemecko, koronavírusTASR
StoryEditor

Šéf CDU vyzval na sprísnenie lockdownu v Nemecku. Cieľom je zastaviť šírenie pandémie

05.04.2021, 17:31
Autor:
TASRTASR
Armin Laschet zdôraznil, že prísnejšie reštrikcie budú potrebné dovtedy, pokým sa nezačnú v praxi prejavovať výsledky hromadného očkovania.

Šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet vyzval na sprísnenie lockdownu s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu v krajine.

Podľa Lascheta je potrebné obmedziť súkromné stretnutia, zaviesť nočné zákazy vychádzania a zvýšiť počet zamestnancov pracujúcich z domu.
Predseda CDU to uviedol počas návštevy vakcinačného centra v západonemeckom Aachene, informovala agentúra Reuters.

​Laschet zdôraznil, že prísnejšie reštrikcie budú potrebné dovtedy, pokým sa nezačnú v praxi prejavovať výsledky hromadného očkovania.

"Sme veľmi blízko cieľa. Na posledné metre ale potrebujeme zvýšiť svoje úsilie a práve na toto dnes vyzývam," vyhlásil Laschet, premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, pokladaný za možného nástupcu kancelárky Angely Merkelovej na čele nemeckej vlády.

Podľa Lascheta treba v súčasnej situácii konať rýchlo. Apeloval preto na skorší termín rokovania kancelárky s krajinskými premiérmi, aktuálne naplánovaného na 12. apríla, ktoré by sa podľa neho malo uskutočniť ešte tento týždeň. Na schôdzke by sa malo hovoriť o ďalšom postupe v boji proti pandémii.

Nemecká očkovacia kampaň je v porovnaní s mnohými krajinami vrátane USA či Británie relatívne pomalá. V priebehu apríla sa má však jej tempo zvýšiť po tom, ako začne vakcíny aplikovať aj približne 35-tisíc praktických lekárov. Neskôr sa k nim majú pridať i špecialisti a súkromní či podnikoví lekári.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok prisľúbil, že do začiatku mája by malo byť zaočkovaných približne 20 percent obyvateľov Nemecka.

Za prvé tri mesiace očkovacej kampane v krajine sa podľa Spahna podarilo zaočkovať približne 10 percent obyvateľstva, tempo sa však v najbližších týždňov výrazne zvýši.

"Ďalších 10 percent sa nám podľa očakávaní podarí zaočkovať v priebehu mesiaca," vyhlásil Spahn počas návštevy vakcinačného centra v Berlíne.

Podľa pondelkovej bilancie sa počet prípadov nákazy v Nemecku zvýšil o takmer 8500, zatiaľ čo počet úmrtí vzrástol o 50, píše agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 02 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 03 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-15 15:20:17 - Feat.: - Title: Exminister Krajčí: Amnestia je zlý signál pre tých, ktorí dodržiavali pandemické opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. apríl 2024 07:47