TASR/AP
StoryEditor

Nepriateľ útočí, no prichádzajú značné straty a neúspech, znie z Ukrajiny. Ruská ofenzíva však neustáva

06.03.2022, 07:59
Autor:
ČTKČTK
Ruskí vojaci chcú obsadiť ďalší dôležitý objekt infraštruktúry – priehradu Kanivskej vodnej elektrárne.

Ruské jednotky pokračujú v útoku proti Ukrajine a sústreďujú sa hlavne na obkľúčenie Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvorenie pozemného koridoru z Ruska na anektovaný Krym.

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v obrane krajiny a spôsobili nepriateľovi ďalšie straty, uviedol ukrajinský generálny štáb podľa agentúry Unian v hlásení o vývoji situácie za uplynulých 24 hodín.

Upozornil, že ruskí vojaci chcú obsadiť ďalší dôležitý objekt infraštruktúry – priehradu Kanivskej vodnej elektrárne, ktorá je súčasťou kaskády na Dnepre.

Do náletov na vojenské aj civilné ciele sa podľa ukrajinského štábu zapojili ruské lietadlá Su-35S, Su-34 a Su-25, vzlietajúce z letísk v Bielorusku.

​Presun ruských vojsk

Ruské jednotky, ktoré utrpeli značné straty pri letisku Hostomeľ pri Kyjeve, sa presúvajú k historickému mestu Bilhorodka, vzdialenému asi 23 kilometrov od Kyjeva. "Nepriateľ neustáva v snahe preniknúť k juhozápadnému okraju Kyjeva," uviedol štáb.

Pokračuje aj ruská ofenzíva na severovýchode krajiny a nepriateľské jednotky sa preskupujú k útoku na Černihiv a neďaleký Nižyn. Výbuchy sa v noci ozývali aj vo východoukrajinskom Charkove, kde zhorel výškový obytný dom.

Aj z Kyjeva je hlásený silný výbuch, podľa prvotných informácií agentúry Unian išlo o raketu, ktorú zostrelila ukrajinská protiletecká obrana.

​Poradca ministra vnútra Vadym Denysenko podľa ruskojazyčnej verzie BBC povedal, že niektoré mestá v Sumskej oblasti, najmä v Ochtyrka alebo Trosťanec sú na pokraji humanitárnej katastrofy. Ľudia tam sú bez dodávok vody a elektrickej energie.

Na juhovýchode sa nepriateľ snaží pokračovať v ofenzíve na Dnipro a Záporoží.

"Mesto v zajatí"

Pokračuje delostrelecké ostreľovanie obkľúčeného Mariupolu a ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS tvrdí, že jednotky separatistickej Doneckej ľudovej republiky ovládli štvrť Staryj Krym na severozápade mesta. 

vadym Bojčenko, starosta tohto strategického prístavu v Azovskom mori, obvinil ruské jednotky, že "fakticky vzali obyvateľov mesta do zajatia".

​Rusko podľa ukrajinskej strany nedodržalo na sobotu vyhlásené niekoľkohodinové prímerie, počas ktorého mali civilisti mať šancu mesto opustiť. Bojčenko povedal, že mnoho ľudí zomrelo a tisíce utrpeli zranenia.

Mesto je už päť dní bez prúdu a kúrenia, problémy sú s dodávkami vody. Podľa organizácie Lekári bez hraníc je v Mariupole katastrofálna humanitárna situácia.

Nepriateľ tiež útočil na Mykolajiv, ale "utrpel značné straty a úspech nedosiahol", tvrdí komuniké ukrajinského generálneho štábu.

Bojovú pohotovosť majú podľa generálneho štábu ruskej jednotky v Podnestersku, ktoré ruskí separatisti odtrhli od Moldavska.

Ale morálka príslušníkov tamojších ruských jednotiek "je na nízkej úrovni" a "väčšina vojakov sa nechce zúčastniť bojových operácií na ukrajinskom území", tvrdí štáb. Do vojny sa podľa neho nechcú zapojiť ani tamojší separatisti.

​Ukrajinské sily počas uplynulých 24 hodín spôsobili nepriateľovi citeľné straty, tvrdí generálny štáb, podľa ktorého sa podarilo zostreliť štyri ruské vrtuľníky, päť lietadiel a jedno bezpilotné lietadlo. Sami Ukrajinci podnikli niekoľko náletov na ruské kolóny, ktorých straty sa upresňujú.

Tieto údaje nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ruské vojenské letectvo podľa ukrajinských údajov prišlo o 88 lietadiel, vrtuľníkov a bezpilotných strojov, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Upozornila súčasne, že aj o dnešnej noci znejú v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách sirény varujúce pred náletmi.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:19