Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí v Mjanmarsku pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu

07.02.2021, 06:14
Autor:
TASRTASR
Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok.

Tisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v Rangúne na protest proti pondelkovému vojenskému puču. Ani vypnutie internetu nedokázalo potlačiť pobúrenie ľudí nad uchopením moci zo strany armády od zvolenej líderky Aun Schan Su Ťij, píše agentúra AFP.

Demonštrácie v najväčšom mjanmarskom meste pokračujú už druhý deň po sebe.

"Nezastavíme sa a neprestaneme prezentovať naše požiadavky až kým nezískame demokraciu. Preč s vojenskou diktatúrou," jeden z demonštrantov uviedol pre agentúru AFP. Ďalší niesli transparenty s nápisom: "Nechceme vojenskú diktatúru". Demonštranti tromi prstami znázorňovali gesto, aké používali i protestujúci prodemokratického hnutia v Thajsku.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu.

Armáda zároveň zadržala Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov Národnej ligy za demokraciu (NLD). Podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) zadržali v Mjanmarsku v súvislosti s vojenským pučom viac ako 130 verejných predstaviteľov a poslancov.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila NLD vedená práve laureátkou Nobelovej ceny za mier Su Ťij. K prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu.

Mjanmarská vojenská junta vo štvrtok zablokovala sociálnu sieť Facebook. Tento krok zdôvodnila potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny. Podľa agentúry Reuters však ide o pokus o umlčanie aktivistov vystupujúcich proti prevratu v Mjanmarsku. V piatok vojenská junta zablokovala aj ďalšie sociálne siete, Twitter a Instagram; a v sobotu celý internet.

01 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 02 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 03 - Modified: 2024-04-06 17:40:21 - Feat.: - Title: Mjanmarská junta utrpela ďalšiu porážku, stratila významné mesto pri hraniciach s Thajskom 04 - Modified: 2024-04-05 18:06:31 - Feat.: - Title: Bývalú šéfku austrálskej diplomacie vymenovali za vyslankyňu OSN pre Mjanmarsko 05 - Modified: 2024-04-04 14:55:18 - Feat.: - Title: Mjanmarská metropola sa stala terčom dronového útoku, prihlásila sa k nemu opozícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:24