Reuters
StoryEditor

Vzdorujte vojenskému prevratu, vyzvala obyvateľov strana zadržanej mjanmarskej premiérky

01.02.2021, 07:22
Autor:
TASRTASR
Armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok.

Národná liga za demokraciu (NLD) vedená de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij vyzýva obyvateľov krajiny, aby sa postavili proti pondelkovému "prevratu" a proti akémukoľvek návratu k "vojenskej diktatúre".

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa v pondelok objavilo na facebookovej stránke Aun Schan Su Ťij. Píše sa ňom tiež, že kroky armády sú neoprávnené a sú v rozpore s ústavou a vôľou voličov.

Podľa agentúry AP zatiaľ nebolo možné potvrdiť, kto správu zverejnil, keďže členovia NLD neprijímali telefónne hovory.

Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, v pondelok informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

Zadržali aj prezidenta a členov vlády

Podľa vyhlásenia armády je tento krok potrebný na zachovanie "stability" štátu. Armáda zároveň obvinila volebnú komisiu, že sa nezaoberala "obrovskými nezrovnalosťami", ku ktorým došlo vo vlaňajších novembrových voľbách.

Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa vyhlásenia ozbrojených síl čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia armády o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roku a neschopnosť odložiť voľby kvôli kríze vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Oznámenie armády prišlo krátko po tom, ako skoro ráno miestneho času zadržala Aun Schan Su Ťij, mjanmarského prezidenta Win Mjina a ďalších popredných predstaviteľov jej vládnucej strany NLD, ako aj zákonodarcov a členov regionálnych vlád.

Mal sa zísť parlament

Agentúra AP a ďalšie svetové médiá informovali, že v hlavnom meste Nepjito, kde sa mal v pondelok na svojom ustanovujúcom zasadnutí zísť nový mjanmarský parlament, ktorý vzišiel z novembrových volieb, nefungujú telefonické linky ani internet a nie je možné skontaktovať sa s centrálou NLD. Agentúra AFP informovala, že zavreté v krajine sú aj všetky banky.

Podľa BBC sa v uliciach hlavného mesta Nepjito a bývalej metropoly Rangún pohybujú vojaci.

Zadržanie predstaviteľov NLD je vyvrcholením stupňujúceho sa napätia medzi civilnou vládou a vplyvnou armádou.

Tá poukazuje na rozsiahle nezrovnalosti v novembrových voľbách, v ktorých NLD získala 396 kresiel v 476-miestnom parlamente.

01 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 02 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 03 - Modified: 2024-04-06 17:40:21 - Feat.: - Title: Mjanmarská junta utrpela ďalšiu porážku, stratila významné mesto pri hraniciach s Thajskom 04 - Modified: 2024-04-05 18:06:31 - Feat.: - Title: Bývalú šéfku austrálskej diplomacie vymenovali za vyslankyňu OSN pre Mjanmarsko 05 - Modified: 2024-04-04 14:55:18 - Feat.: - Title: Mjanmarská metropola sa stala terčom dronového útoku, prihlásila sa k nemu opozícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 00:57