TASR/AP
StoryEditor

Moslimovia po celom svete sa búria proti Macronovi

27.10.2020, 11:07
Autor:
ČTKČTK
Zástupca iránskeho ministerstva zahraničia dnes francúzskemu chargé d'affaires oznámil, že reakcia Francúzska na vraždu učiteľa "nie je múdra".

V bangladéšskej metropole Dháka dnes demonštrovali desiatky tisíc ľudí, ktorí volali po bojkote francúzskych výrobkov po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron obhajoval právo na zverejňovanie karikatúr islamského proroka Mohameda, informuje agentúra AFP.

Iránske ministerstvo zahraničia si dnes v rovnakej veci podľa AFP predvolalo francúzskeho diplomata. Francúzsko vyzvalo svojich občanov žijúcich v krajinách s väčšinovým moslimským obyvateľstvom, aby boli kvôli súčasným prejavom hnevu opatrní, napísala agentúra Reuters.

​V mnohých moslimských krajín sa v nedávnych dňoch objavili negatívne reakcie na Macronov prejav, v ktorom francúzsky štátnik obhajoval právo na zverejnenie karikatúr po smrti francúzskeho učiteľa. Toho zavraždil čečenský islamistický extrémista kvôli tomu, že dejepisár na hodine pri výklade o slobode prejavu žiakom ukázal práve karikatúrne vyobrazenie moslimského proroka. Macron v reakcii na vraždu pohrozil zásahom proti časti moslimskej komunity vo Francúzsku a chce takisto zakročiť proti tomu, čo nazval islamský separatizmus.

Podľa bangladéšskej polície sa dnešného protestného pochodu v Dháke organizovaného islamskou politickou stranou zúčastnilo 40-tisíc ľudí. Policajti v niektorých uliciach postavili zábrany z ostnatého drôtu a podarilo sa im demonštrantov zastaviť skôr, než dorazili k francúzskej ambasáde.

Jeden z predstaviteľov strany, ktorá pochod zvolala, povedal davu zhromaždenému pred miestnou mešitou, že "Macron je jedným z tých vodcov, ktorí milujú Satana". Demonštranti tiež pálili Macronove portréty.

Výzva na sankcie

Zástupca iránskeho ministerstva zahraničia dnes francúzskemu chargé d'affaires oznámil, že reakcia Francúzska na vraždu učiteľa "nie je múdra". Iránske ministerstvo tiež vyjadrilo ľútosť nad tým, že Francúzsko podľa neho toleruje nenávisť voči islamu pod zásterkou podpory slobody prejavu.

Vplyvná asociácia duchovných v iránskom meste Kom vyzvala v pondelok vládu, aby Macrona odsúdila, a apelovala na moslimské štáty, aby na Francúzsko uvalili ekonomické a politické sankcie.

​Saudská Arábia zverejnila vyhlásenie, v ktorom bližšie neuvedený predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí odsúdil karikatúry proroka a tiež snahy spájať islam s terorizmom, píše AP s odvolaním sa na štátnu saudskú agentúru SPA. Saudská Arábia sa však zároveň zdržala toho, aby sa otvorene prihlásila k výzvam ďalších moslimských krajín k bojkotu Francúzska, píše agentúra Reuters, hoci mnoho ľudí na sociálnych sieťach vyzývalo reťazec Carrefour na bojkot francúzskych výrobkov.

Ostrá reakcia Erdogana

Macronove výroky cez víkend odsúdil tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, v pondelok potom vyzval na bojkot francúzskeho tovaru. Francúzska ambasáda v Turecku v pondelok francúzskych občanov žijúcich v krajine varovala, aby boli kvôli situácii "veľmi opatrní" a poradila im, aby sa vyvarovali akýchkoľvek zhromaždení alebo demonštrácií na verejných miestach.

Francúzskeho veľvyslanca si v pondelok predvolal tiež Pakistan, v Iraku sa konal v rovnaký deň protest pred francúzskym veľvyslanectvom v Bagdade.

Karikatúry proroka Mohameda, ktoré už v roku 2005 zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten, na začiatku septembra opätovne zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo. Urobil tak pri príležitosti začiatku procesu so 14 ľuďmi obžalovanými z podielu na atentáte na redakciu časopisu z roku 2015. Motívom päť rokov starého činu bola publikácia rovnakých karikatúr. Atentátnici vtedy zabili 12 ľudí.

01 - Modified: 2020-10-25 05:43:46 - Feat.: 0 - Title: Erdogan urážal Macrona, ten reagoval povolaním veľvyslanca 02 - Modified: 2020-10-16 19:03:48 - Feat.: 0 - Title: Francúzska rekonkista. Štát sa snaží získať späť oblasti ovládané gangami 03 - Modified: 2020-10-19 05:43:30 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko reaguje na vraždu učiteľa. Chce vyhostiť 231 cudzincov podozrivých z extrémizmu 04 - Modified: 2020-10-20 20:23:50 - Feat.: 0 - Title: Macron avizuje tvrdé opatrenia proti islamistickým zoskupeniam vo Francúzsku
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:43