AP/TASR
StoryEditor

Šéf Bellingcatu: Videá sabotujúce Ukrajinu sú len márne pokusy o dezinformácie. Je to trápne, no u Ruska nič nové

23.02.2022, 19:52
Autor:
ČTKČTK
Videá, ktoré by mali zaznamenávať ukrajinskú agresivitu voči Rusku, sú pravdepodobne len dezinformácie a propaganda.

Predstavitelia Európskej únie či Severoatlantickej aliancie v posledných týždňoch opakovane varovali, že ruská vláda a jej spojenci sa budú snažiť vykonštruovať zámienku na vyslanie ruských vojakov na Ukrajinu.

Teraz západným činiteľom dávajú za pravdu médiá a nezávislí analytici, ktorí za pomoci verejne dostupných materiálov upozorňujú okrem iného na pochybné videá používané ako dôkazy údajných ukrajinských agresií.

Podľa niektorých komentárov sú aktuálne praktiky prokremeľských kanálov úplne priehľadné.

Staré zábery a "nie celkom pravda" 

Denník The New York Times napríklad v utorkovom podcaste o dianí na Donbase spomína incident z piatku, keď sa objavili tvrdenia, že v Donecku explodoval plynovod a predtým aj auto patriace šéfovi bezpečnostných síl miestnych Ruskom podporovaných povstalcov.

Lenže reportéri zistili, že vozidlo danému činiteľovi nepatrilo, zatiaľ čo údajné zábery výbuchu plynovodu boli v skutočnosti zhotovené vlani v lete.

​Televízie CNN alebo web VICE sa zase venujú videám, ktoré sa začali v ruských médiách šíriť v pondelok v súvislosti s vyjadreniami Moskvy, že prekazila akciu ukrajinských "diverzantov" a že niektoré miesta v ruskej Rostovskej oblasti sa ocitli pod ukrajinskou paľbou.

"Videá, ktoré sa objavili ako údajné dôkazy týchto incidentov, neboli tak úplne tým, čo vykresľovali ruské médiá," píše CNN.

Rusko má v tomto tradíciu 

Dva klipy vydávané za zábery miest poničených ukrajinskou paľbou boli podľa americkej televízie natočené v rovnakej lokalite, len niekoľko metrov od seba, hoci niektoré ruské médiá hovorili o miestach vzdialených od seba stovky kilometrov.

Porovnanie záberov so snímkami krajiny zase údajne ukázalo, že obe videá ukazujú miesta na hranici Ruska a samozvanej Doneckej ľudovej republiky, nie pri hraniciach Ruska s Ukrajinou. Niečo podobné analytici odhalili v prípade záberov spojených s údajnou ukrajinskou sabotážou.

​Pri tomto objasňovaní možných dezinformácií zohrávajú významnú úlohu takzvaní internetoví detektívi, ktorí pátrajú po pôvode sporných snímok za pomoci satelitných záberov či „metadát“ daných súborov.

Asi najznámejším aktérom je na tomto poli investigatívna skupina Bellingcat, ktorá dlhodobo prináša informácie o dianí na východe Ukrajiny alebo o akciách ruských rozviedok. "Rusko má dlhú tradíciu takých činov. Nie je to prekvapivé," povedal zakladateľ skupiny Elliot Higgins denníku The Guardian.

Keď sa zmýlia aj v krajine 

Denník sa v pondelkovom článku podrobne venuje ďalšiemu príkladu "propagandistických filmov" prichádzajúcich v týchto dňoch z ruských zdrojov. Ide o video ukazujúce nočnú scénu v lese s neznámym mužom, ktoré sa objavilo na konci minulého týždňa.

Ruská štátna televízia muža vo videu označila za ukrajinského sabotéra, ktorého úlohou bolo vyhodiť do povetria továreň v časti Donbasu ovládanej proruskými separatistami. Zvuková stopa použitá v klipe je však viac ako desať rokov stará a zábery zrejme vznikli vo Fínsku, píše The Guardian.

"Toto sú skutočne jedny z najidiotskejších pokusov o dezinformácie, aké som videl... Slabá kvalita tejto propagandy ma normálne uráža," komentoval Higgins vývoj na twitteri. Britský denník The Daily Telegraph zase v ten istý deň publikoval článok o štyroch ruských pokusoch vykresliť Ukrajinu ako agresora, "ktoré je možné komicky ľahko vyvrátiť".

Experti však podotýkajú, že pre značnú časť ruskej verejnosti podobné manipulácie môžu byť dôveryhodné. Môžu pritom dodávať váhu argumentácii ruskej vlády, ktorá dlhodobo vládu v Kyjeve kritizuje a prezentuje ju ako hrozbu pre Rusko či rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

CNN podotýka, že o údajnom ostreľovaní ruského územia a ukrajinskom pokuse o sabotáž sa v pondelok hovorilo aj pri schôdzi bezpečnostnej rady ruského prezidenta Vladimira Putina, po ktorej šéf Kremľa uznal nezávislosť separatistických "ľudových republík" na Donbase. 

01 - Modified: 2022-02-22 12:45:02 - Feat.: 0 - Title: Putin urobil zo svojich ľudí poslušných školákov. Šéfa ruskej rozviedky zdeptal a ponížil (video) 02 - Modified: 2022-02-23 09:42:00 - Feat.: 0 - Title: Putin neblafuje. Verí v to, čo hovorí. A my v tom budeme musieť žiť, píšu v Rusku 03 - Modified: 2022-02-23 15:04:39 - Feat.: 0 - Title: Ruský veľvyslanec na Slovensku: V centre Európy prebieha humanitárna katastrofa, nikto si to nevšíma 04 - Modified: 2022-02-23 15:46:35 - Feat.: 0 - Title: Pre geopolitiku trpia aj naše automobilky. Sú dôležitejšie trhy ako ruský, hovorí analytik
01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:41