Reuters
StoryEditor

Šéf litovskej diplomacie sa bojí, že Rusko dá Cichanovskú zadržať cez Interpol

08.10.2020, 07:55
Autor:
TASRTASR
Litovský minister vyjadril znepokojenie v súvislosti so správou, že Cichanovská sa dostala v Rusku na zoznam hľadaných osôb a mohla by byť zadržaná počas cestovania do iných krajín.

Vyhlásenie pátrania po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlane Cichanovskej je zo strany Ruska pokusom o diskreditáciu Koordinačnej rady bieloruskej opozície vytvorenej z iniciatívy Cichanovskej. Pre agentúru BNS to v stredu uviedol litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.

Jeho lotyšský rezortný kolega Edgars Rinkévičs podľa správy agentúry TASS označil vyhlásenie pátrania po Cichanovskej v Rusku za zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska, ktoré "ešte viac zhoršuje možnosť politického dialógu s Ruskom".

​Podľa Linkevičiusovho názoru pokračuje takto Rusko v línii smerujúcej "k bagatelizácii roly Koordinačnej rady a k jej kompromitácii v snahe dokázať, že táto štruktúra údajne nemôže byť partnerom v dialógu".

Linkevičius považuje túto pozíciu za poľutovaniahodnú. Vysvetlil, že Koordinačná rada "sa drží umiernenej línie, nie je radikálna a nie je naladená proti Rusku".

Litovský minister vyjadril znepokojenie v súvislosti so správou, že Cichanovská sa dostala v Rusku na zoznam hľadaných osôb a mohla by byť zadržaná počas cestovania do iných krajín. "Možno sa o to Rusko pokúsi prostredníctvom kanálov Interpolu," pripustil minister.

Cichanovská sa tesne po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb pod tlakom bieloruských úradov a v obave o svoju bezpečnosť uchýlila do Litvy.

Po oficiálnom oznámení výsledkov volieb sa v Bielorusku začali masové protesty tých, ktorí s nimi nesúhlasili. Spočiatku boli protesty sprevádzané nebývalou brutalitou bezpečnostných zložiek.

Podľa ministerstva vnútra bolo zadržaných viac ako 7-tisíc ľudí, niekoľko desiatok policajtov a demonštrantov bolo zranených. Došlo aj k obetiam na životoch.

V niektorých bieloruských podnikoch, vrátane kľúčových pre ekonomiku, sa vyskytli pokusy o vyhlásenie štrajkov s cieľom dosiahnuť, aby výsledky prezidentských volieb boli neplatné.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 19:09