Reuters
StoryEditor

Pápež počas návštevy Assisi podpísal novú encykliku

03.10.2020, 17:17
Autor:
TASRTASR
Bližšie informácie o obsahu encykliky zatiaľ nie sú známe. Očakáva sa, že v nej pápež predstaví svoju víziu spoločenských a ekonomických zmien.

Pápež František navštívil v sobotu stredotalianske mesto Assisi, kde podpísal novú encykliku venovanú "bratstvu a sociálnemu priateľstvu". Informoval o tom portál Vatican News.

Krátka súkromná návšteva Assisi bola prvou Františkovou cestou mimo Vatikánu a Ríma od februára, keď Taliansko zasiahla pandémia nového koronavírusu.

V rodisku svätého Františka z Assisi (1181-1226) hlava katolíckej cirkvi signovala novú pápežskú encykliku s názvom Fratteli tutti (Všetci bratia). Text dokumentu má byť zverejnený v nedeľu 4. októbra napoludnie, teda v deň sviatku sv. Františka z Assisi. V tlačenej podobe ho publikuje vatikánsky denník L'Osservatore Romano.

Bližšie informácie o obsahu encykliky zatiaľ nie sú známe. Očakáva sa, že v nej pápež predstaví svoju víziu spoločenských a ekonomických zmien, ktoré bude potrebné prijať v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Podľa agentúry DPA v nej pápež zrejme píše o potrebe multilateralizmu, medzinárodnej solidarite v prospech znevýhodnených a nutnosti obratu smerom k ekologickému mysleniu.

"Snaha o vybudovanie spravodlivejšej spoločnosti v sebe zahŕňa schopnosť bratstva, ducha medziľudskej spolupatričnosti," napísal pápež v sobotu na Twitteri v súvislosti s vydaním novej encykliky.

Ide v poradí o tretiu encykliku, pápežský okružný list cirkvi, ktorú František vydal od svojho nástupu na pápežský stolec v roku 2013.

Do mesta Assisi v regióne Umbria pricestoval František autom z Vatikánu. Pápež navštívil miestne kláštory klarisiek a františkánov a slúžil euchastistiu pri hrobe sv. Františka, pričom nepredniesol ani homíliu.

Hneď po omši sa podľa portálu Vatican News konal protokolárny akt, počas ktorého pápež oficiálne signoval novú encykliku. Ihneď potom sa vydal na spiatočnú cestu do Ríma.

Súkromný charakter návštevy bez účasti veriacich bol zvolený s ohľadom na súčasnú pandémiu koronavírusu. Vatikán vopred vyzval verejnosť, aby túto skutočnosť rešpektovala.

01 - Modified: 2024-04-28 16:29:33 - Feat.: - Title: Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 04 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 05 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 06:52