StoryEditor

Izrael -- sionistický sen a realita

14.05.2008, 00:00
Autor:
Ivo SamsonIvo Samson

Štát, ktorý dnes mnohí činia zodpovedným za vysychanie Aralského jazera aj vtáčiu chrípku, má dnes šesťdesiat rokov. Už dlhšie nie je veľký rozlohou: V roku 1979 sa k nevôli zástancov "Veľkého Izraela“ nakoniec stiahol zo Sinajského polostrova výmenou za krehký mier a pred troma rokmi dokonca násilne vysťahoval vlastné obyvateľstvo z ďalšej časti historickej pravlasti - z pásma Gazy.
Tento štát dodnes žije v latentnom vojnovom stave s väčšinou arabského sveta a v studenej vojne so susedným mocným Egyptom. Hraničí s tromi entitami: Jordánskom, pásmom Gazy (ktorú intenzívne podporuje Irán) a Palestínskou autonómiou.
Na celom arabsko-izraelskom konflikte zaráža priam kolosálny nepomer síl. Keďže arabské krajiny sú vo svojom postoji proti Izraelu spravidla vzácne jednotné, nie je možné nebrať tento nepomer do úvahy: Arabský svet má 650-krát väčšiu rozlohu a 50-krát vyšší počet obyvateľstva. K dispozícii má obrovské finančné a vojenské prostriedky, na svojej strane svetovú ľavicu, pravicu aj stred, biznismenov, senzibilov aj antisemitských Židov.
Keď pred 60 rokmi - 14. mája 1948 - tento nový štát v Palestíne vyhlásili, presadil sa nakoniec názov Izrael a nie trebárs "Palestína“ (tá príliš pripomínala rímsku okupáciu), alebo "Sion“ či "Erec Izrael“, hoci aj také návrhy boli na svete.
Hranice, ktoré tomuto novému subjektu medzinárodného práva nadiktovala rezolúcia VZ OSN č. 181 z roku 1947, však mnohí sionisti považovali za prefíkaný rozsudok smrti. Napriek sklamaniu sa však zväčša radovali, aj keď sionistické eufórie narážajú po celý čas na tvrdú realitu: medzinárodné spoločenstvo bolo ochotné vrátiť "reštituentom“ len malú časť ich dejín, z ktorých Židov kedysi vyhnal európsky imperializmus, a ktorí nakoniec padli za obeť arabskej expanzii a kolonizácii.
OSN sa pri svojom kontroverznom rozhodnutí opierala nie až tak o historické právo pôvodných majiteľov na vlasť svojich predkov, ale skôr o prirodzené právo arabského obyvateľstva, no a väčšiu časť židovskej pravlasti nechala v arabských rukách. Ozajstnou katastrofou však nebola malá rozloha (Izrael by sa vtesnal do Slovenska hneď trikrát) s vyprahnutou púšťou, ktorá tvorila vyše polovice územia štátu, ale skôr skutočnosť, že Izrael bol tvorený tromi prakticky izolovanými enklávami obklopenými početne, materiálne aj vojensky nepomerne silnejším nepriateľom. Jediný únik z pasce pre niečo vyše pol milióna Židov predstavovalo Stredozemné more. Problémom bolo len to, že nie všetci Židia vedeli plávať...
Keď len niekoľko hodín po vyhlásení štátnosti zaútočili na Izrael ozbrojené sily všetkých piatich okolitých arabských krajín, zdalo sa, že dni (vlastne hodiny) nového miništátiku sú zrátané. Či toto bol pravý úmysel svetového spoločenstva sa nedá ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Faktom je, že USA, hoci v OSN podporili rozdelenie Palestíny na židovskú a arabskú časť, alibisticky vyhlásili embargo na dovoz zbraní do regiónu a OSN sa k tomuto absurdnému embargu pridala. Na počiatku vojny bolo márne hľadať v izraelskej domobrane, ktorú v značnej miere tvorili deti, k dispozícii či už jeden tank alebo delo. Veľká Británia, naopak, vyzbrojila a vycvičila elitnú Arabskú légiu a britské letectvo, tá legendárna RAF sa priamo zapojila do operácií egyptských ozbrojených síl. Jedno percento židovskej populácie krajiny bolo vo vojne usmrtené.
Bolo to paradoxne v tom čase už komunistické Československo, ktoré - porušujúc zbrojné embargo OSN - dodávkami zbraní Izrael možno zachránilo. Druhým paradoxom bolo, že "československé zbrane“, za ktoré si Gottwaldov štát nechal zaplatiť v tvrdej mene, boli sčasti ukoristeným nemeckým arzenálom. Mnohí to môžu považovať za morbídne: Obete holokaustu, najväčšej genocídy v dejinách, sa proti pokusu o dokonanie tejto masakry bránili zbraňami svojich katov...
Izrael sa vtedy vo "vojne za nezávislosť“ nielen ubránil, ale o štvrtinu aj rozšíril svoje územie, ktoré dnes tvorí medzinárodne uznané hranice Izraela. Silnou stránkou Židov bola morálka aj ich podcenenie zo strany Arabov, ktorí do vojny poslali len zlomok svojho vojenského potenciálu. Keď to (menovite Egypt a Sýria) neskôr - napríklad v roku 1973 - chceli napraviť a vrhli do novej agresie všetko čo mali, Izrael bol už nad ich sily.
Do krajiny medzitým migrovali státisíce Židov z celého sveta vrátane vyše trištvrte milióna židovských utečencov, ktorí utiekli z moslimských krajín alebo ich odtiaľ vyhnali. V Izraeli končili v utečeneckých táboroch. Asi podobný počet utečencov - arabských - smeroval z územia dnešného Izraela do arabských štátov. Niektorí boli vyhnaní a Izrael dodnes žije s traumou masakry vyše stovky dedinčanov v osade Deir Jásin. Na rozdiel od desiatok podobných krviprelievaní, ktoré páchali na židovských civilistoch arabskí "bojovníci“, sa Izrael touto smutnou kapitolou vojny nechváli.
Iní palestínski Arabi utiekli z oblasti bojov a ešte iní poslúchli výzvy arabskej propagandy, aby neprekážali arabským silám a dočasne opustili územie, kým ho jednotky arabských krajín nevyčistia. Dnes je týmto nešťastníkom vyše šesťdesiat rokov a na návrat v šľapajach víťazných arabských armád čakajú dodnes. Na rozdiel od tých Arabov, ktorí ostali v Izraeli, a na rozdiel od židovských utečencov žijú tieto obete propagandy a ich potomkovia často stále ešte v utečeneckých táboroch.
Zdá sa, že kyvadlo zúfalstva a nádejí na prežitie sa ustálilo niekde uprostred: Izrael je síce stále nenávidený, obklopený reálnymi či potenciálnymi nepriateľmi, ktorí mu zväčša nechcú uznať ani právo na existenciu, ale žije ako štát. Počet jeho (židovského) obyvateľstva je dnes takmer desaťkrát vyšší než v roku 1948 a prirodzený prírastok ortodoxných a ultraortodoxných Židov začína vysoko prevyšovať klesajúcu pôrodnosť izraelských Arabov.
Čo ďalej? Otázne je, či sa Izrael odhodlá na ďalšie ústupky, ktoré chce svojmu národu akoby k 60. výročiu vzniku štátu darovať jeho neschopný premiér. Vyše dve tretiny Izraelčanov sú dnes už proti ústupkom Sýrii v oblasti Golanských výšin a veľká väčšina je za rozdelenie Západného brehu: "osady“ a Jeruzalem, podobne ako strategicky dôležité Jordánske údolie majú zostať izraelské. Ak toto bude výsledkom vyše polstoročného boja o hranice, bude to kompromis so sionistickým snom o "Veľkom Izraeli“ aj panarabským snom o "Veľkej Palestíne“.

Šesťdesiat rokov Izraela

14. máj 1948 – Štát Izrael na čele s premiérom Davidom Ben-Gurionom vyhlásil jednostranne nezávislosť. Ešte v ten istý deň napadli Izrael armády Egypta, Libanonu, Sýrie, Jordánska a Iraku. Začala sa tak prvá arabsko-izraelská vojna, v Izraeli nazývaná vojna za nezávislosť.

1949 – Dohody o prímerí ukončili arabsko-izraelskú vojnu a stanovili hranice Izraela a Palestíny – takzvanú zelenú líniu (podľa zelenej fixky, ktorou nakreslili čiaru na mapu počas rozhovorov).

26. júl 1956 – Egypt uzavrel Suezský prieplav pre izraelské lode. V októbri, počas takzvanej suezskej krízy, obsadil Izrael s pomocou Veľkej Británie a Francúzska Sinajský polostrov. Izrael sa následne z Egypta stiahol a Suezský prieplav bol opäť otvorený.

Jún 1967 – Šesťdňovú vojnu začal preventívny útok izraelských stíhačiek, ktoré zničili takmer celé egyptské letectvo ešte na zemi. Arabské krajiny utrpeli v tejto vojne zdrvujúcu porážku a Izrael pod vedením veliteľa vojsk Jicchaka Rabina pripojil k svojmu územiu Golanské výšiny, Sinajský polostrov, západný breh Jordánu aj pásmo Gazy.

6. október 1973 – Počas židovského sviatku Jom Kipur napadli Izrael armády Sýrie a Egypta. Izraelská premiérka Golda Meirová urobila slávne rozhodnutie nezačať preventívny útok aj napriek správam od tajných služieb o chystanom útoku. Židovskému štátu tak zaistila plnú podporu Spojených štátov. Keď Izrael získal vo vojne prevahu, donútili ho Spojené štáty zastaviť akcie, keďže Sovietsky zväz, ktorý podporoval arabské krajiny, pohrozil vojenskou intervenciou.

17. september 1978 – Izraelský premiér Menachem Begin a egyptský prezident Anvar Sadat podpísali dohody z Camp Davidu v americkom Washingtone. Vďaka nim Egypt ako prvá arabská krajina uznal existenciu štátu Izrael a uzavrel s ním mier. Egyptu sa tiež vrátilo územie Sinajského polostrova a krajina sa definitívne vymanila zo sovietskej sféry vplyvu.

1993 – Izraelský premiér Jicchak Rabin a šéf palestínskej samosprávy Jásir Arafat podpísali historické dohody z Osla. Prvýkrát sa stretli predstavitelia židovského štátu so zástupcami Palestínčanov, ktorí po prvýkrát uznali existenciu štátu Izrael. Spolu s takzvanou cestovnou mapou slúžia dohody z Osla dodnes ako hlavný rámec riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

1987 – Vypuknutie prvej intifády v Palestíne. Všeľudové povstanie proti židovskej nadvláde si vyžiadalo takmer dve stovky mŕtvych Izraelčanov a viac ako dve tisícky mŕtvych Palestínčanov, ktorým povstanie okrem toho vyslúžilo odsúdenie väčšiny krajín sveta. Intifáda sa skončila v roku 1993.

September 2000 – Vypuknutie druhej palestínskej intifády, ktorá trvá dodnes.
2003 – Izraelský premiér Ariel Šaron začal jednostranné sťahovanie vojsk Izraela z pásma Gazy. Odsun bol ukončený v auguste 2005 a územie sa odvtedy nachádza v stave nepretržitej humanitárnej krízy.

2006 – Ozbrojenci polovojenského hnutia Hizballáh prekročili hranice z Libanonu a uniesli dvoch židovských vojakov. Začala sa tým libanonsko-izraelská vojna, ktorá na rozdiel od predchádzajúcich konfliktov nepriniesla prakticky žiadne výhody pre obe strany.

6. september 2007 – Izraelské letectvo zbombardovalo továreň na severe Sýrie, v ktorej sa podľa medzinárodných analytikov nachádzali časti nukleárnych rakiet zo Severnej Kórey.

Najznámejší lídri Izraela

David Ben-Gurion – jeden zo zakladateľov židovského štátu a zároveň jeho prvý premiér. Magazín Time ho označil za jednu zo 100 najvplyvnejších osobností minulého storočia.

Jicchak Rabin – dvojnásobný premiér Izraela a významný generál, izraelskú armádu doviedol k víťazstvu v šesťdňovej vojne. Zavraždil ho židovský pravicový fanatik v roku 1995.

Ariel Šaron – Podobne ako Rabin bol aj tento expremiér významný vojenský vodca.  V šesťdňovej vojne aj velil obrneným divíziám židovského štátu. Od januára 2006, keď  ho postihla mozgová porážka, je v umelom spánku.

Šimon Peres – trojnásobný premiér Izraela, ktorý počas svojej 66-ročnej politickej kariéry sedel v dvanástich vládnych kabinetoch. Od roku 2007 je prezidentom Izraela. V parlamente bol rekordných 47 rokov.

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 16:48