StoryEditor

„Mal si mu o členok priviazať nejaké závažie,“ hovorí policajt. Počas koronakrízy sú tí najzraniteľnejší ešte viac utláčaní

07.09.2020, 18:30
Utečenci, migranti a iní ľudia na úteku čelili počas karantény diskriminácii a rasizmu. Upozorňujú na to viaceré ľudskoprávne organizácie na Slovensku i v zahraničí.

„Mal si mu o členok priviazať nejaké závažie,“ hovorí francúzsky policajt, keď egyptský migrant Samir skáče do rieky Seiny na parížskom predmestí Île-Saint-Denis. Policajný zásah je nahratý na videu Amnesty International, v ktorom 27-ročného Egypťana koncom apríla urážajú a vysmievajú sa mu. Samira následne policajti zadržali a zbili. Aj keď ho neobvinili z trestného činu alebo priestupku, nariadia mu, aby opustil krajinu. 

Ide len o jeden z mnohých prípadov, ktorým počas koronakrízy čelili zraniteľní ľudia, najmä utečenci, migranti a iní ľudia na úteku. Amnesty International na to upozorňuje vo svojej správe Dohľad a disciplinácia počas pandémie, v ktorej opisuje takéto a podobné prípady v celej Európe. 

A pripomína, že počas karantény dochádza k častejším prejavom nielen rasizmu a diskriminácie zo strany orgánov činných v trestnom konaní, ale aj beztrestnosti či nedostatočnej zodpovednosti v prípadoch zneužívania moci ozbrojených síl voči zraniteľným skupinám. 

Nezisková organizácia tiež zdôrazňuje, že sa množia prípady porušovania ľudských práv, ktoré sa vyskytli v 12 európskych krajinách. Nájdeme medzi nimi aj Slovensko, ktoré sa do správy dostalo kvôli tomu, že počas karantény uzatváralo rómske osady. 

Zneužívanie moci

Selektívnym a diskriminačným karanténam sa museli podrobiť aj tisíce žiadateľov a žiadateliek o azyl, utečencov, utečeniek, migrantov a migrantiek v táboroch a ubytovniach v Nemecku, Srbsku a na Cypre. 

Vo Francúzsku a Grécku zas boli niekotrí utečenci nútene vysťahovaní. Napríklad vo francúzskych utečeneckých táboroch Calais a Grande-Synthe migrantom zamedzovali prístup k zdravotnej starostlivosti, vode, jedlu i sanitácii. Táto diskriminácia postihla približne 1500 ľudí v Calais a 600 ľudí v Grande-Synthe. Týkala sa i stoviek neplnoletých detí, ktoré nemali prístup k základným potrebám, upozornila Amnesty.

Násilie voči utečencom a migrantom zo strany polície a ozbrojených zložiek bolo počas karantény nahlasované opakovane. Len medzi 18. marcom a 22. aprílom 2020 ľudskoprávni aktivisti zdokumentovali 13 prípadov zneužitia sily voči ľuďom na úteku. Koncom marca napríklad policajti svojvoľne použili násilie voči dvom mužom z Eritrey, ktorí smerovali na neďaleký futbalový štadión. Na ňom pomáhajúce organizácie rozdávali migrantom jedlo. Jeden z mužov skončil po zásahu so zlomenou rukou a sťažoval sa ombudsmanovi aj policajnému inšpektorátu. Keď sa v júni tento prípad zmedializoval, vyšetrovanie ešte stále prebiehalo.

V Srbsku zas orgány zaviedli počas mimoriadneho stavu osobitný režim pre štátne zariadenia pre ľudí na úteku, migrujúcich a žiadajúcich o azyl. Ubytovaných uzavreli do celodennej karantény, pričom na dodržiavanie zákazu vychádzania dohliadali ozbrojené sily. 

Na videu zo španielskeho mesta Bilbao zase dvaja policajti zastavia mladého muža, údajne severoafrického pôvodu. Napriek tomu, že muž podľa záznamov nikoho neohrozuje, strkajú doňho a udierajú ho obuškom. Kým ho držia pritlačeného k múru a s rukami za chrbtom, objaví sa jeho matka, ktorá sa policajtom snaží vysvetliť, že jej syn trpí duševnou chorobou. Policajt udrie obuškom aj ju a následne ju traja policajti zložia na zem.

„Ani v priebehu výnimočných situácií nestráca platnosť povinnosť krajín chrániť právo na zdravie a ďalšie súvisiace práva,“ zdôraznil pre HN Globálne riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda. „Globálna pandémia zasiahla celý svet, ale nemali by sme podľahnúť presvedčeniu, že zasahuje všetkých rovnako,“ dodal Sloboda.

Diskriminácia utečencov po celom svete 

Medzinárodná organizácia Minority Rights Group International v júni vydala dokument pod názvom Peoples Under Threat. Ide o každoročný rebríček ohrozených minorít a etnických skupín, ktoré čelia ohrozeniu alebo systematickému násiliu. Násiliu podľa rebríčka toho roku boli vystavené aj milióny utečencov, migrantov, alebo ľudí bez štátnej príslušnosti.

„Komunity vystavené násiliu a konfliktom čelia ťažkostiam každý deň, ale po príchode vírusu sa nerovnosti prehlbujú. Je dôležité zaoberať sa bezpečnosťou, na ktorú majú právo všetci ľudia,“ povedal Joshua Castellino, výkonný riaditeľ organizácie Minority Rights Group International.

Milióny ľudí žijúci v preplnených utečeneckých táboroch navyše čelia zvýšenému riziku nákazy Covidom-19. Obzvlášť ohrozené sú tábory v blízkosti Idlibu v Sýrii a Maribu v Jemene, ale aj tie v okolí Cox’s Bazaru v Bangladéši, kde sa nachádza takmer milión Rohingyov bez štátnej príslušnosti. Tí unikli etnickým čistkám takej intenzity, že myanmarská vláda je obvinená z genocídy, upozorňuje Minority Rights Group. 

Raksha Kumar, investigatívna ľudskoprávna novinárka z Indie, zase pre HN Globálne uviedla, že aj v Indii sa vnútorní migranti počas karantény ocitli nasilu izolovaní. To sa týkalo štyroch stoviek miliónov ľudí, spresnila Kumar.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:33