Reuters
StoryEditor

Rusko, Čína, Irán. Američania sa nevedia zhodnúť, kto viac ohrozuje ich voľby

07.09.2020, 11:03
Autor:
ČTKČTK
Každá z mocností by chcela dosiahnuť iný výsledok volieb.

Jeden z najvyššie postavených demokratov v Kongrese a predseda výboru pre spravodajské služby Snemovne reprezentantov Adam Schiff obvinil amerického ministra spravodlivosti Williama Barra, že klame, keď hovorí, že Čína predstavuje väčšiu hrozbu pre integritu novembrových prezidentských volieb ako Rusko.

Rovnaký názor ako Barr pritom už skôr vyslovil bezpečnostný poradca prezidenta Donalda Trumpa Robert O'Brien.

"To je jednoducho čisto nepravdivý výrok ministra spravodlivosti," povedal Schiff v nedeľu v rozhovore s televíziou CNN na adresu Barra, ktorý v stredu vyhlásil, že sa Čína snaží agresívnejšie než Rusko a Irán ovplyvniť nálady v americkej spoločnosti pred voľbami v snahe dosiahnuť svoje ciele.

Klame minister?

"To, čo Bill Barr týmto výrokom urobil, je, že absolútne uviedol do omylu americký ľud," dodal demokratický kongresman.

Barrove slová pritom v piatok potvrdil Trumpov poradcu O'Brien, podľa ktorého má Čína najväčší program zo všetkých krajín, ktoré by chceli do amerických volieb zasiahnuť, a vedie "masívne" úsilie v kybernetickej sfére.

Schiff, ktorý má ako predseda výboru pre správy Snemovne lepší prístup k utajovaným informáciám, než radoví členovia Kongresu, však s ich tvrdením nesúhlasí. "Bill Barr je očividne pripravený urobiť čokoľvek a povedať čokoľvek, aby pomohol Donaldovi Trumpovi," povedal demokrat.

Trump sa v minulosti hlasno chválil dobrými vzťahmi s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, v posledných mesiacoch sa však vzťahy oboch mocností dostali na bod mrazu.

​Tvrdý postup voči Pekingu, ktorý americký prezident obviňuje okrem iného z krádeží duševného vlastníctva a zvaľuje na neho zodpovednosť za celosvetové rozšírenie koronavírusu, je pritom podľa mnohých pozorovateľov jedným z hlavných bodov Trumpovej predvolebnej kampane.

Vplyv chcú viacerí

Najvyšší činiteľ americkej kontrarozviedky William Evanina v auguste varoval, že sa do amerických volieb snaží zasahovať Rusko, Čína a Irán. Každá z mocností má pritom iné ciele.

Moskva sa podľa amerických tajných služieb snaží podraziť Trumpovho soka Joea Bidena a podporiť znovuzvolenie súčasného prezidenta, Čína by zase údajne preferovala, ak by Trump mandát neobhájil.

Niektorí Trumpovi kritici pritom tvrdia, že vládnuca administratíva dlhodobo zľahčuje hrozbu ruského zasahovania do volieb, že táto činnosť zdanlivo nahráva terajšiemu prezidentovi.

Vzťah Ruska a Trumpovho tímu pritom sprevádzajú kontroverzie už od kampane v roku 2016, do ktorej podľa osobitného vyšetrovania Moskva zasahovala. Nepreukázalo sa však, že by s ruskými činiteľmi Trumpov tím cielene spolupracoval.

Demokrati v tom majú jasno

K situácii sa v piatok vyjadril aj Trumpov volebný súper Joe Biden, ktorý vyhlásil, že Čína nie je najväčším ohrozením pre americké voľby. Tvrdenie o opaku vraj nezodpovedá spravodajským informáciám, ktoré sa k nemu dostali.

V podobnom duchu sa cez víkend vyjadrila aj demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová, podľa ktorej by ruské zasahovanie mohlo demokratov pripraviť o víťazstvo.

"Mám jasno v tom, že Rusko zasahovalo do voľby prezidenta Spojených štátov v roku 2016. (...) A som toho názoru, že sa zahraničné zasahovanie bude týkať aj volieb v roku 2020 a že Rusko bude v prvej línii," dodala kandidátka.

01 - Modified: 2021-01-28 11:38:57 - Feat.: - Title: Sanders s palčiakmi vyzbieral 1,8 milióna dolárov, výrobky s ich motívom zmizli za 30 minút 02 - Modified: 2021-01-25 15:14:35 - Feat.: - Title: Joe Biden mení smerovanie Ameriky 03 - Modified: 2021-01-22 22:02:01 - Feat.: - Title: Nič nedáva zmysel, predal nás. Trumpovi radikálni priaznivci prepadajú depresii 04 - Modified: 2021-01-20 16:35:40 - Feat.: - Title: Biden sa oficiálne stal prezidentom, zložil prísahu 05 - Modified: 2021-01-16 04:17:09 - Feat.: - Title: Demeš o situácii v USA: Bola to vzbura, Trump robil bezprecedentné kroky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 17:12