Máša Dubrovskaja / Traveliving.org / Mestská pláž v Jakutsku
StoryEditor

Za polárnym kruhom namerali rekordných 38 stupňov Celzia, riziko požiarov rastie

24.06.2020, 10:00
Teploty za severným polárnym kruhom v sobotu pravdepodobne dosiahli rekord. Dlhotrvajúcimi nadpriemerne vysokými teplotami pritom trpí veľká časť Sibíri už od januára. Najvyššiu dennú teplotu zaznamenali meteorológovia v meste Verchojansk, teplomer tam ukázal až 38 stupňov Celzia.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) preverí informáciu, že za polárnym kruhom na Sibíri bola nameraná rekordne vysoká teplota – až 38 stupňov Celzia.

WMO na svojom účte na sociálnej sieti informovala, že sa chystá overiť teplotu nameranú minulú sobotu v meste Verchojansk na ruskom Ďalekom východe ruskou Federálnou službou pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet). Ak by sa údaj potvrdil, išlo by o najvyššiu dennú teplotu nameranú za polárnym kruhom od začiatku meraní v predminulom storočí.

Vedecký riaditeľ Hydrometeorologického centra Rosgidrometu Roman Viľfand pre RIA Novosti uviedol, že denné teploty na severe Sibíri tento týždeň prekračujú normu o 10 až 12 stupňov Celzia. Podľa správy Európskeho strediska pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF) však ide o dlhodobejší fenomén.

Vedci z tohto strediska porovnaním historických dát zistili, že v regióne bolo neobvykle teplo už od januára tohto roku. V údajoch zozbieravaných od roku 1880 nedokázali nájsť obdobnú teplú vlnu pretrvávajúcu tak dlho, píše portál NASA Earth Observatory.

NASA Earth Observatory / preklad HN Globálne

Táto mapa ukazuje rozdiely teploty povrchu (teda nie vzduchu) v porovnaní s priemernými teplotami počas jari v rokoch 2003 až 2018. 

Roman Viľfand z Rosgidrometu súčasne vyslovil obavy, že ak sa táto tlaková výš nepresunie inam, v tejto časti Ruska ešte narastie riziko výskytu prírodných požiarov. Tie boli podľa portálu Siberian Times už začiatkom mája v niektorých oblastiach desaťkrát rozšírenejšie než v danom období predošlého roka. Už vtedy pritom najväčší z nich zasahoval územie veľkosti 4000 kilometrov štvorcových (približne rozloha Trnavského kraja).

K riziku prispieva aj fakt, že dlhotrvajúce teplá môžu podľa expertov viesť k ďalšiemu roztápaniu večne zamrznutnej pôdy (permafrostu), ktorá v mnohých častiach Sibíri pozostáva z vrstiev bohatých na uhlík. Okrem iného z ihličia smrekovca. Ten narozdiel od iných ihličnanov každú zimu opadá. No opadané ihličie sa kvôli silným zimným mrazom obvykle nerozloží, ale uchová v stáročných až tisícročných vrstvách permafrostu.

Ministerstvo pre mimoriadne udalosti Tuvianskej republiky, Ruská federácia

Ak by tieto vrstvy začali horieť, mohli by v ešte vyššej miere prispieť k človeku spôsobenej zmene klímy, za ktorou veda nachádza predovšetkým emisie oxidu uhličitého.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:19