TASR/Patrick Semansky
StoryEditor

"Ó, vy ste nukleárna mocnosť?" Trump nevedel, že Británia má jadrové zbrane, píše exporadca

18.06.2020, 19:22
Autor:
ČTKČTK
Prezident mal prejaviť aj ďalšie základné geopolitické neznalosti a bol preto terčom posmeškov.

Americký prezident Donald Trump v roku 2018 nevedel, že Británia disponuje jadrovými zbraňami; jeho neznalosť vyšla najavo pri rozhovore s vtedajšou britskou premiérkou Theresa Mayovou.

Vo svojej knihe to podľa denníka The Washington Post píše Trumpov bývalý poradca John Bolton.

Prezident podľa neho prejavil aj ďalšie základné geopolitické neznalosti a bol preto terčom posmeškov od množstva svojich poradcov a vysokých vládnych činiteľov. Trump označuje Boltona za klamára.

Pri stretnutí Trumpa s Mayovou v roku 2018 sa jeden z prítomných britských činiteľov zmienil o Spojenom kráľovstve ako o nukleárnej mocnosti. "Ó, vy ste nukleárna mocnosť?" povedal na to Trump tónom, ktorý viedol Boltona k presvedčeniu, "že to nemyslel ako vtip".

Ako tretia krajina vyvinula jadrovú bombu

Británia bola treťou krajinou na svete po USA a Sovietskom zväze, ktorá vyvinula jadrovú bombu a prvý úspešný test uskutočnila v roku 1952.

Británia navyše v súčasnosti využíva na odstrašenie svojich nepriateľov americké rakety Trident vybavené jadrovými hlavicami odpaľované z ponoriek.

"Nie je Fínsko takým ruským satelitom?"

Bolton v knihe tiež tvrdí, že sa Trump pýtal na to, či Fínsko nepatrí Rusku. Téma sa objavila pri diskusiách ohľadom toho, kde by sa malo uskutočniť prvé stretnutie medzi Trumpom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Americká strana navrhovala fínsku metropolu Helsinki, zatiaľ čo Rusi odporúčali Viedeň. "Nie je Fínsko takým ruským satelitom?" opýtal sa podľa Boltona Trump. Ten istý deň sa potom údajne opýtal svojho vtedajšieho personálneho šéfa Johna Kellyho, či Fínsko nie je súčasťou Ruska.

Poradcov sa zmocňovala beznádej

Trump si tiež podľa exporadcu pravidelne plietol bývalého prezidenta Afganistanu Hamída Karzaja so súčasnou hlavou štátu Ašrafom Ghaním. To Bolton považoval za nešikovné vzhľadom k intenzívnym rokovaniam o mierovej dohode s hnutím Taliban, ktorá mala viesť k stiahnutiu amerických vojsk z krajiny.

Prezident údajne tiež nevenoval príliš pozornosti brífingom predstaviteľov amerických tajných služieb.

"Trump mal väčšinou len dva spravodajské brífingy týždenne a na väčšine z nich hovoril viac ako hovorca (tajných služieb), často o záležitostiach, ktoré vôbec nesúviseli s preberaným témou," píše Bolton.

Úryvky z jeho knihy opisujú beznádej, ktorá sa vraj občas pri rokovaní s Trumpom zmocňovala niektorých prezidentových najbližších spolupracovníkov.

Bolton napríklad tvrdí, že po stretnutí Trumpa sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom v roku 2018 dostal od ministra zahraničia Mikea Pompea do ruky odkaz, na ktorom bolo napísané, že prezident "trepe blbosti".

Šéf diplomacie potom o mesiac neskôr údajne vyhlásil, že Trumpovo diplomatické úsilie so Severnou Kóreou má "nulovú šancu na úspech".

Kniha Trumpovej netere

O Trumpovom pôsobení v Bielom dome vyšlo už mnoho výrazne kritických kníh, Boltonova je však prvá, ktorá pochádza od podobne vysoko postaveného poradcu, ktorý strávil po boku prezidenta 17 mesiacov.

Ku koncu júla má vyjsť kniha prezidentovej netere Mary Trumpovej, ktoré je podľa predbežných informácií takisto silne kriticky ladená.

Mary sa snaží vykresliť prostredie Trumpovej rodiny, ktoré podľa nej z prezidenta "urobilo muža, ktorý teraz ohrozuje svetové zdravie, ekonomickú bezpečnosť a spoločenské spojivo," uviedol vydavateľský dom Simon & Schuster.

01 - Modified: 2024-05-20 21:21:45 - Feat.: - Title: Spojené štáty a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej dohody 02 - Modified: 2024-05-20 14:45:04 - Feat.: - Title: Spojené štáty sú proti minimálnej globálnej dani pre miliardárov, vyhlásila Yellenová 03 - Modified: 2024-05-20 05:01:30 - Feat.: - Title: KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie 04 - Modified: 2024-05-19 17:50:32 - Feat.: - Title: Američania budú s istotou vo štvrťfinále. Kazachstan v "béčku" porazili desiatimi gólmi 05 - Modified: 2024-05-19 11:12:59 - Feat.: - Title: Irán potvrdil nepriame rozhovory s USA. Napätie spôsobuje jadrový program Teheránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 04:26