StoryEditor

„Urobte správnu vec“: Pandémia dostala práva zamestnancov do stredu záujmu

05.06.2020, 10:30
Spôsob, akým firmy zaobchádzajú so svojimi zamestnancami, sa ocitol v centre záujmu.

Odborníci tvrdia, že koronakríza vyzdvihla práva zamestnancov v zozname priorít firiem a jednotlivcov, ktorí chcú investovať eticky. Týka sa to platenej práceneschopnosti i bezpečnosti na pracovisku.

Odstavením krajín pre zastavenie šírenia koronavírusu sa totiž svet rúti do hlbokej recesie. Veľa ľudí ešte stratí prácu. Spôsob, akým spoločnosti zaobchádzajú so svojimi zamestnancami, sa preto dostal do stredu záujmu. „Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, sú firmy v centre pozornosti,“ povedala Hortense Bioy, riaditeľka výskumu firmy Morningstar, ktorá poskytuje finančné služby. „V tejto situácii sa ukáže, kto sú skutoční lídri.“

Spoločensky zodpovedné investovanie, ktoré posudzuje záväzky firiem v oblasti životného prostredia, spoločnosti a správy vecí verejných (ESG), od uhlíkových emisií až po transparentnosť dodávateľského reťazca, je jednou z najrýchlejšie rastúcich oblastí financií v posledných rokoch.

Vzhľadom k naliehavým a dlhodobým rizikám spojeným s klimatickou krízou, bol v minulosti dôraz kladený najmä na životné prostredie. Podľa analytikov sa to však začína meniť. „ ‚S‘ v ESG pre sociálnu oblasť, ktorá bola trocha zabudnutá alebo nebola považovaná za tak dôležitú ako oblasť ‚E‘, teda environmentálnu rovinu, sa vynára ako významný rozmer v súčasnej kríze,“ povedala Bioy.

V marci vydala skupina 286 investorov reprezentujúcich viac ako 8,2 biliónov dolárov v aktívach vyhlásenie, v ktorom nalieha na firmy, aby poskytovali platenú dovolenku, uprednostňovali zdravie a bezpečnosť, obmedzili vystavovanie vírusu a zachovali pracovné miesta. „Investori by mali klásť ťažké otázky,“ povedal Simon Rawson, riaditeľ podnikovej angažovanosti v ShareAction, britskej charitatívnej organizácie, ktorá presadzuje zodpovedné investovanie a bola jedným zo signatárov vyhlásenia. „Je nevyhnutné, aby spoločnosti dobre dohliadali na svojich zamestnancov, hlavne na tých najzraniteľnejších.“

Odolní

Prvé analýzy naznačujú, že spoločnosti so silným ESG a fondy, ktoré do nich investujú, sa lepšie vyrovnávajú s nepokojmi na trhu spôsobenými krízou. Výskum Morningstar ukázal, že vo Veľkej Británii klesol v marci priemerný ESG fond o 14 percent, zatiaľ čo konkurenčné fondy bez ESG spadli o 16,8 percent.

Tieto fondy totiž bývajú menej ovplyvnené odvetviami, ktoré boli tvrdo zasiahnuté krízou, ako sú ropné či letecké spoločnosti. Bioy ale uviedla, že dôvodom je i to, že spoločnosti s vysokým ESG zvyknú byť dobre riadené, dobre sa starajú o zúčastnené subjekty a mávajú menej sporov – sú tak odolnejšími k poklesom na trhu.

Mnoho spoločností urobilo kroky k ochrane pracovných miest. Niektoré odložili vyplácanie akcionárov alebo znížili odmeny vedúcim pracovníkom. Iné zmenili svoje obchodné modely, aby pomohli v boji s koronavírusom. Napríklad tým, že začali vyrábať ochranné pomôcky.

Existuje však aj mnoho správ o firmách, ktoré v uprednostňovaní zdravia zamestnancov zlyhávali. Presviedčali ich, aby chodili do práce, aj keď to nebolo nutné, alebo svojich zamestnancov prepúšťali. V čase zatvárania obchodov a klesajúcich predajov varovali odborové zväzy v rozvojových krajinách, ktoré vyrábajú a vyvážajú tovar do bohatých krajín Západu, že pandémia môže silnejúce práva pracovníkov oslabiť.

Rawson zo ShareAction uviedol, že spoločnosti musia byť transparentnejšie vo svojom jednaní s pracovníkmi dodávateľského reťazca i s vlastnými zamestnancami. „Musíme znova definovať, čo znamená zodpovedné investovanie pre sociálne záležitosti, ako je slušná práca alebo verejné zdravie,“ povedal.

Keď Iniciatíva Workforce Disclosure (WDI), založená organizáciou ShareAction a podporovaná viac ako 130 investormi s aktívami v hodnote 14 biliónov, oslovila 750 významných spoločností v nedávnom prieskume, odpovedalo im len 15 percent z nich.

Avšak tlak od investorov existuje, tvrdí Fiona O´Neill, zástupkyňa vedúceho výskumu v oblasti akcií v investičnej spoločnosti Fidelity International, ktorá predpovedala, že koronavírová kríza pozdvihne ESG. Podľa O´Neill bude mnoho spoločností musieť kvôli súčasným výzvam zvýšiť kapitál. Potenciálni investori budú od firiem očakávať, že preukážu svoj záväzok voči ESG rovnako ako to, že majú robustné finančné plány. „Z krátkodobého hľadiska to môže byť nákladnejšie, ale z dlhodobej perspektívy získajú firmy lojálnejších zamestnancov a zákazníkov, ktorí u nich budú chcieť nakupovať,“ dodala O´Neill.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami. Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
 

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:06