StoryEditor

Stop uniformám na školách

22.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Školáci v Poľsku už nebudú musieť nosiť uniformy, tak ako im to nariadila minulá, konzervatívna vláda premiéra Jaroslawa Kaczynského. Nová ministerka školstva Katarzyna Hallová chce totiž zrušiť túto povinnosť od nového školského roku. O tom, či si žiaci budú sadať do lavíc v uniformách budú rozhodovať riaditelia škôl spoločne s rodičmi, ktorí podľa nového nariadenia museli deťom kúpiť rovnošaty len v minulom roku.
Uniformy po prvý raz po rokoch obliekli poľskí školáci v septembri. Vtedajší minister školstva Roman Giertych nariadenia obhajoval tým, že to zvýši bezpečnosť na školách a ukončí "módne prehliadky" medzi mládežou. Jeho nástupkyňa chce, aby o tom rozhodovali školy, a nie vláda. "O nosení uniforiem musia rozhodovať pedagogické rady spoločne s rodičmi," uviedla Hallová. Parlament bude o zmene zákona rokovať už v najbližšom období. Nájsť väčšinu hlasov pre novelu nebude problém, pretože proti noseniu rovnošiat sú poslanci vládnej koalície aj časť zástupcov opozície. "Čudujem sa, že sa upúšťa od nápadu, ktorý mal takú veľkú podporu spoločnosti," povedal Giertych, ktorého strana sa v októbrových voľbách nedostala do parlamentu.
Rovnošaty vyvolali minulý rok v Poľsku veľkú verejnú diskusiu. Mnoho rodičov vtedy návrh podporovalo, veľa ľudí aj veľká časť školákov však boli proti. Potom, ako povinné nosenie uniforiem schválili, vypukla v krajine horúčka medzi krajčírkami, ktoré nestíhali ušiť tisíce rovnošiat. Riaditelia v niektorých školách napokon rezignovali a zmierili sa s tým, že žiaci si uniformy neoblečú. "Teraz sa ukazuje, že urobili dobre. Mám radosť z toho, že povinnosť bude zrušená," uviedol Marek Plesniar zo združenia riaditeľov vzdelávacích zariadení.
Na niektorých školách však uniformy pravdepodobne zostanú. Priemerná rodina s dvoma deťmi za ne zaplatila približne 200 zlotých (asi 1 800 korún) a teraz by tak investície vyšli navnivoč. Niektorí riaditelia argumentujú že vyzývavé alebo nevhodné oblečenie nemá v škole svoje miesto.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 00:40