StoryEditor

V Iráne popravujú gejov a deti vystavujú elektrickým šokom

04.02.2022, 20:00
Irán je jednou z najnebezpešnejších krajín pre príslušníkov LGBTQ+ komunity. Väznice sú plné nevinných ľudí, ktorých unášajú, zatýkajú a vraždia za tzv. sodomiu. Drogujú deti, vystavujú ich elektrošokom a tých, ktorí sa dajú zaočkovať vakcínou proti COVID-19, označia za homosexuálov.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v pondelok informovala, že v Iráne boli popravení dvaja gejovia, ktorí boli odsúdení na smrť obesením za tzv. sodomiu. Rozsudok vykonali vo väznici v meste Marághe na severozápade Iránu. V takzvanej cele smrti predtým odsúdení strávili šesť rokov.

Ako dodal denník The Times of Israel, homosexualita je v Iráne zakázaná a jeho trestný zákonník výslovne kriminalizuje sexuálne správanie medzi osobami rovnakého pohlavia, čo platí pre mužov aj pre ženy. Irán je vo všeobecnosti považovaný za jedno z najrepresívnejších miest na svete pre lesby, gejov, bisexuálov a transrodových ľudí.

Podľa nedeľnej správy tlačovej agentúry Human Rights Activists News Agency ide o Mehrdada Karimpoura a Farida Mohammadiho. Odsúdili ich na trest smrti za „nútený pohlavný styk medzi dvoma mužmi“ a obesili vo väznici v meste Maragheh na severozápade, asi 310 míľ od hlavného mesta Teherán, informuje CBS News.

irán globálne irán globálne Human Rights Activists in Iran News

Zatýkanie, vraždy a únosy nevinných ľudí

Sheina Vojoudi, ktorá utiekla z Iránu do Nemecka, pre denník The Jerusalem Post povedala, že väznice v krajine sú „plné ľudí, ktorí nespáchali žiadny zločin“. Bojovník za práva LGBTQ+ Peter Tatchell tiež uviedol, že poprava sa riadi „dlhodobou politikou režimu štátom povolených vrážd homosexuálov, často na základe sporných obvinení po nespravodlivých procesoch, ktoré odsúdili Amnesty International a Human Rights Watch“. A dodal, že medzinárodné spoločenstvo musí uvaliť sankcie Magnitského na predstaviteľov režimu, sudcov a väzenský personál, „ktorí povolili tieto popravy – a na tých, ktorí sú zodpovední za mnohé ďalšie prípady porušovania ľudských práv v Iráne.

Minulý rok v máji uniesli niekoľkí mužskí príbuzní dvadsaťročného Alireza Fazeli Monfareda, ktorý sa identifikoval ako gay a nebinárny, napísal denník Daily Mail. Následne ho zavraždili v Ahváze v provincii Khuzestan v Iráne. „LGBTI ľudia v Iráne čelia všadeprítomnej diskriminácii, žijú v neustálom strachu z obťažovania, zatýkania a trestného stíhania a zostávajú zraniteľní voči násiliu a prenasledovaniu na základe svojej skutočnej alebo vnímanej sexuálnej orientácie a rodovej identity,“ zhodnotila Amnesty International.

 Irán uplatňuje trest smrti znepokojivou rýchlosťou 

Vlani v júli v Marághehu popravili dvoch mužov odsúdených tiež za sodomiu, uviedla Amnesty. Dodala, že minulý rok v Iráne popravili 299 ľudí vrátane štyroch odsúdených za zločiny, ktoré spáchali ešte pred dosiahnutím dospelosti. A rozsudok smrti si vypočulo ďalších 85 ľudí. Amnesty International minulý týždeň vyzvala Irán, aby oslobodil iránsku LGBTI aktivistku Zahru Siddíkíovú-Hamadánovú. Štát ju totiž už tri mesiace väzní kvôli tomu, že vystúpila v dokumente BBC o právach homosexuálov v irackom Kurdistane.

Aktivistka síce pôsobila tam, ale koncom októbra ju zatkli iránske revolučné gardy, keď sa snažila utiecť do susedného Turecka. 53 dní o nej neboli žiadne správy, strávila ich na samotke vo väznici v meste Orumíja na severozápade Iránu. Až v januári Zahru Siddíkíovú-Hamadánovú predviedli pred iránskych prokurátorov a obvinili ju zo „šírenia nepoctivosti“ a „propagácie homosexuality“

Nezávislý vyšetrovateľ OSN pre ľudské práva v Iráne Javaid Rehman vlani v októbri povedal Výboru pre ľudské práva Valného zhromaždenia OSN, že Irán pokračuje v uplatňovaní trestu smrti „znepokojivou rýchlosťou“. Podľa iránskeho práva patrí sodomia, znásilnenie, cudzoložstvo, ozbrojené lúpeže a vraždy medzi zločiny, ktoré môžu viesť k trestu smrti, informuje portál The Times of Israel.

Minulý rok OSN vo svojej správe skonštatovala, že v Iráne boli „homosexuálne, bisexuálne a transrodové deti vystavené elektrickým šokom a podávaniu hormónov a silných psychoaktívnych liekov“, uviedol portál Pink News. Vo februári 2021 iránsky duchovný Ajatolláh Abbas Tabrizian tvrdil na platforme Telegrame, že vakcína proti COVID-19 robí z ľudí homosexuálov. „Nepribližujte sa k tým, ktorí majú vakcínu COVID. Stali sa z nich homosexuáli,“ cituje ho denník The Jerusalem Post.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 03 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 04 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 05 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:01