StoryEditor

Samovražedný útočník zabil v Afganistane desiatky ľudí

06.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Afganistan má za sebou jeden z najkrvavejších dní od invázie amerických vojsk v roku 2001. Asi 28 ľudí zahynulo a ďalších 81 je zranených po včerajšom samovražednom atentáte namierenom proti poslancom na severe Afganistanu. Medzi mŕtvymi je aj šesť afganských zákonodarcov. Počet obetí však zrejme nie je konečný.
Bombový útok bol namierený proti skupine členov parlamentu, ktorí sa chystali na prehliadku cukrovaru v provincii Baghlán severne od Kábulu. "Je tu mnoho zranených, policajti, deti, poslanci a predstavitelia ministerstva poľnohospodárstva," povedal policajný predstaviteľ Kamin Chán. Obeťou sa stal aj doterajší poslanec a bývalý afganský minister obchodu Saíd Mustafá Kázemí, ktorý bol jedným z najvplyvnejších zástupcov Severného spoločenstva. Toto spoločenstvo výrazne prispelo k zvrhnutiu fundamentalistického hnutia Taliban v roku 2001. Spoločenstvo združuje aj niekoľko militantných kmeňových vodcov.
K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Afgánske ministerstvo vnútre oznámilo, že už začalo vyšetrovanie. "Videl som na ulici ležať telá a niektorí ľudia kradli mŕtvym vojakom zbrane. Deti kričali o pomoc. Je to ako nočná mora," vypovedal miestny obyvateľ Muhammad Rahím, ktorý údajne pri explózii stratil dve sesternice.
Za posledné dva roky v Afganistane prudko vzrástol počet samovražedných útokov. Podľa OSN sa v roku 2005 na území Afganistanu odohralo 17 samovražedných útokov a v roku 2006 ich bolo už 123. Tento rok 130 útokov samovrahov zabilo až takmer 200 ľudí -- civilistov, príslušníkov afganských bezpečnostných síl a desať zahraničných vojakov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:02