Reuters
StoryEditor

Bagdádí mal nablízku kurdského špióna. Zobral mu spodné prádlo a krv na DNA testy

29.10.2019, 15:48
Autor:
khkh
Kurdi mali mať na zabití islamského vodcu väčší podiel, ako priznal Trump.

Vodca Islamského štátu abú Bakr Bagdádí, ktorého minulý týždeň dopadli americkí vojaci, mal v kruhu svojich najbližších stúpencov špeha. Ten nielenže informoval svojich spojencov o pohybe hľadaného teroristu, ale tiež mu ukradol spodnú bielizeň a vzorku krvi, ktoré potom poslúžili pri testoch DNA. Oznámila to kurdsko-arabská koalícia SDF. Obkľúčený islamista sa nakoniec odpálil.

​O získaní trenírok skrývajúceho sa džihádistu Sýrske demokratické sily (SDF) informovali v pondelok na Twitteri. "Náš zdroj, ktorý sa dostal k Bagdádímu, priniesol jeho spodné prádlo, aby sme mohli vykonať test DNA a uistiť sa, že dotknutým je naozaj sám Bagdádí," napísal zástupca SDF Polat Can.

Podľa ďalšieho lídra kurdských jednotiek Mazluma Kobaneho špeh priniesol aj vzorku islamistovej krvi.

Totožnosť potvrdil aj Trump

Koban pre stanicu NBC tiež povedal, že informátorom bol muž, ktorý Bagdádímu radil v otázkach bezpečnosti a bol mu nablízku aj v dobe víkendovej operácie. Ku zrade ho údajne hnala pomsta.

O tom, že totožnosť vodcu Islamského štátu už bola vďaka testom DNA potvrdená, hovoril v prejave aj americký prezident Donald Trump, ktorý o úspešnej vojenskej operácii na severozápade Sýrie informoval svet a ktorý Kurdom poďakoval za "veľmi dôležité informácie".

Kurdi však poslednými tweetmi dali najavo, že majú na Bagdádího dolapení oveľa väčší podiel, než aký im Trump verejne pripisuje. "Náš spravodajca bol zapojený do posielania súradníc, riadenia leteckého zásobovania, zúčastnil sa operácie a zabezpečoval jej úspech až do poslednej minúty," zdôraznil Can.

​Práve spomínaný špeh totiž podľa Kurdov nakoniec doviedol amerických vojakov na miesto teroristovho posledného úkrytu. To sa často menilo a naposledy chcel Bagdádí údajne odísť do obce Džarábulus pri hraniciach s Tureckom.

"Koban, jeho ľudia a spravodajské zdroje v tom celom zohrali kľúčovú úlohu. Je to veľmi, veľmi dôležitá úloha. Nikto by nemal podceňovať, ako kľúčové SDF v tom všetkom boli," uznal pre CNN tiež nemenovaný úradník amerického ministerstva zahraničia.

Dopadli sme aj novú možnú jednotku IS, oznámil Trump

Celá sobotňajšia akcia podľa Trumpa trvala okolo dvoch hodín. Najprv osem amerických vrtuľníkov dopravilo na miesta špeciálne komandá a potom hodinu a pol útočili na pozície ozbrojencov pri dedine bruchu. Bagdádí nakoniec podľa Trumpa spáchal samovraždu odpálením vesty s výbušninami.

"Včerajšia noc bola veľkou udalosťou nielen pre USA, ale pre celý svet, ktorý je teraz bezpečnejším miestom. Bagdádí zomrel ako pes a ako zbabelec. Už nezabije nikoho nevinného," uviedol Trump. "Všetci musia vedieť, že nezomrel ako hrdina. Vzal so sebou na smrť svoje tri deti," vyhlásil prezident.

Trump pár dní po smrti Bagdádího oznámil tiež zabitie jeho pobočníka. Nepovedal jeho meno, ale poznamenal, že sa mohol stať novým číslom jedna vo vedení IS. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Kurdi a tiež nemenovaný americký činiteľ ohlásili zabitie hovorcu Islamského štátu abú Hasana Muhádžira.

Hoci Trump napísal, že zabitý Bagdádího pobočník mohol stáť na čele IS, propagandistická agentúra islamistov Amaki oznámila, že Bagdádí už v auguste nominoval do vedenia teroristickej organizácie Abdalláha Kardaas.

Turecká invázia

Nebyť tureckej invázie na kurdské územia, ktorú umožnil Trumpom nariadený odchod amerických vojakov z oblasti, Bagdádího dolapenie mohlo nastať skôr. "Rozhodnutie zlikvidovať ho bolo urobené pred viac ako mesiacom. Americké stiahnutie a turecká invázia nás však prinútili zastaviť špeciálne operácie, vrátane prenasledovania Bagdádího," napísal tiež Can.

Členovia sýrskych kurdských milícií YPG, ktoré patria do SDF, sa na základe uzavretého prímeria medzi USA a Tureckom musia do utorkových 16:00 SEČ stiahnuť zo severovýchodnej Sýrie, ktorú chce ovládnuť turecká vláda a nasťahovať tam sýrskych utečencov.

Po odchode Kurdov majú na hranici začať spoločné turecko-ruské hliadky. Kremeľ dal minulý týždeň najavo, že ak sa Kurdi do 150 hodín nestiahnu, bude Rusko nútené "ustúpiť" a umožniť "tureckej vojenskej mašinérii" Kurdov zničiť. Už teraz Turecko a ním podporované milície zabili stovky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-04-04 05:19:11 - Feat.: - Title: Turecké úrady uznali mandát starostu kandidátovi z prokurdskej strany 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:51