TASR/AP
StoryEditor

Trikrát volala na tiesňovú linku, polícia nepomohla. Rumunskom otriasa vražda dievčaťa

29.07.2019, 10:28
Autor:
ČTKČTK
Prípad vraždy 15-ročnej Alexandry vyvolal v Rumunsku značnú pozornosť predovšetkým pre postup polície.

K dvom vraždám mladých dievčat v mestečku Caracal na juhu Rumunska sa v nedeľu priznal 66-ročný muž. Prípad únosu a vraždy pätnásťročného dievčaťa vyvolal tento týždeň v Rumunsku značnú pozornosť verejnosti, demonštrácie v niekoľkých mestách, čistky vo vedení polície aj kritiku policajnej práce z najvyšších poschodí politiky.

Bývalý automechanik, ktorý si privyrábal ako vodič taxíka, Gheorghe Dinca, je vo väzbe od piatku, kedy ho policajti zadržali pre podozrenie z únosu a vraždy 15-ročnej Alexandry Macešanuovej, ktorá zmizla v stredu.

"K tým skutkom sa priznal," povedal v nedeľu novinárom stručne Dincaov právnik Bogdan Alexandru, podľa ktorého sa jeho klient priznal aj k vražde 18-ročnej Luiz Melencuovej, ktorá bola nezvestná od apríla.

Prípad 15-ročnej Alexandry vyvolal v Rumunsku značnú pozornosť predovšetkým pre postup polície. Dievča údajne cestovalo v stredu autostopom medzi dedinou Dobrosloveni, v ktorej bývala, a mestom Caracal, v ktorom má dom podozrivý Dinca.

Oznámením sa polícia nezaoberala

Vo štvrtok dopoludnia dievča trikrát za sebou telefonovalo na tiesňovú linku 112 a žiadala o pomoc. Uviedla pritom, že bola unesená, zmlátená a znásilnená mužom, ktorý jej zastavil a ponúkol odvoz.

Polícii trvalo 16 hodín, než sa jej podarilo lokalizovať telefón, z ktorého dievča volala, a ďalšie tri hodiny policajti pred Dincaovým domom čakali na povolenie na domovú prehliadku, ktoré však podľa rumunských zákonov v naliehavých prípadoch nie je potrebné.

Podľa rumunských médií dokonca Dincaova susedka upozornila na krik z jeho domu, polícia sa však jej oznámením nezaoberala.

Vrah ukryl telo dievčaťa v sude s kyselinou

Keď policajti konečne do domu v noci na piatok vrazili, našli tam ľudské pozostatky na dne suda s kyselinou a šperky, ktoré patrili 15-ročnej Alexandre. Na pozemku v mestečku Caracal objavila polícia aj ďalšie vrecia so zamrazeným mäsom "nezvieracieho pôvodu".

Podľa rumunských médií v súčasnosti policajti muža podozrievajú prinajmenšom z troch vrážd. Nájdené ľudské pozostatky sa zatiaľ identifikovať nepodarilo.

Prípad vrážd na juhu krajiny vyvolal v Rumunsku pobúrenie. Tisíce Rumunov demonštrovali v sobotu večer v Bukurešti a ďalších mestách proti vláde sociálnodemokratickej premiérky Vioriky Dancilaovej a proti polícii, ktorá je podľa nich skorumpovaná a nekompetentná.

Štát v prípade vrážd v Caracale podľa demonštrantov zlyhal.

Rumunsko vypíše referendum o sprísnení trestov

Svoje funkcie museli od piatku opustiť šéf rumunskej polície Ioan Buda a prefekt a policajný riaditeľ župy Olt, v ktorej mestečko Caracal leží.

Premiérka Dancilaová v sobotu povedala, že zvažuje vypísanie referenda o sprísnení trestov za znásilnenie, vraždy a zneužívanie detí.

Ku kritike úradov sa pridal tiež rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý dal najavo, že rezignácia a prepustenie niekoľkých činiteľov boli "nevyhnutné, nie však dostatočné".

Podľa prezidenta, ktorý vzišiel z opozičnej Národnej liberálnej strany (PNL), prípad ukazuje, že kvôli korupčným praktikám môžu v polícii pracovať aj neschopní ľudia.

"Kým budú niektorí politici podporovať korupciu, nekompetentnosť a povyšovanie na základe iných kritérií, ako je odbornosť, bude trpieť celá spoločnosť," napísal prezident na facebooku.

01 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 02 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 05 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:15