StoryEditor

Mueller prvýkrát vystúpil: Keby sme si boli istí, že Trump neporušil zákon, povedali by sme to

29.05.2019, 17:28
Autor:
ČTKČTK
Podľa špeciálneho vyšetrovateľa nemôžu povedať, že Trump spáchal trestný čin. Prezident nemôže byť obvinený z trestného činu, kým je v úrade, dodal.

Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý objasňoval úlohu Ruska v amerických prezidentských voľbách, prvýkrát verejne vystúpil s vyhlásením k svojmu dvojročnému pátraniu.

Mueller od mája 2017, kedy bol vyšetrovaním poverený, až do dnešného dňa neurobil žiadne verejné vyhlásenie. Mueller na tlačovej konferencii vyhlásil, že vyšetrovanie je uzavreté.

"Neznamená to, že sa nedopustil trestného činu"

Potvrdil informácie zverejnené v správe a to najmä tie, že Rusko ovplyvňovalo americké prezidentské voľby v roku 2016.

Tento vplyv poškodzoval kandidátku Hillary Clintonovú. Ďalej spomenul, že vyšetrovacia komisia nezískala dostatok dôkazov na to, aby usvedčila prezidenta Trumpa z ilegálnych rokovaní. Zdôraznil však, že to neznamená, že by sa ho prezident nedopustil.

"Nemôžeme povedať, že prezident spáchal trestný čin. Prezident nemôže byť obvinený z trestného činu, kým je v úrade. To však neznamená, že sa ho nedopustil," povedal exprezident FBI. Na otázky novinárov nebol na tlačovej konferencii priestor. Robert Mueller sa pri objasňovaní kauzy zameral aj na niekdajší štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Na dôležitú otázku neodpovedal

V záverečnej vyšetrovacej správe konštatoval, že Trump a ani žiadny iný Američan s Ruskom kvôli voľbám tajne nespolupracoval.

Otázku, či republikánsky prezident bránil priechodu spravodlivosti, nechal však Mueller otvorenú, a práve túto možnosť teraz demokrati v Kongrese preverujú.

​Muellerovu správu v polovici apríla zverejnil minister spravodlivosti William Barr, niektoré pasáže ale nechal začierniť kvôli utajovaným informáciám, neskončenému vyšetrovaniu alebo ochrane súkromia.

Ešte v marci pred zverejnením dokumentu predložil Barr krátke zhrnutie Muellerovy správy, s ktorého formulácií bol ale Mueller podľa médií nespokojný.

01 - Modified: 2024-09-24 16:30:00 - Feat.: - Title: Po voľbách hrozí v USA násilie, hovorí americký novinár. Rozhodne jediný štát 02 - Modified: 2024-09-24 10:54:51 - Feat.: - Title: TikTok zrušil účty ruských štátnych médií pre obavy pred voľbami v USA 03 - Modified: 2024-09-24 05:56:40 - Feat.: - Title: Trump naznačil, že Zelenskyj chce, aby vo voľbách vyhrali demokrati 04 - Modified: 2024-09-23 12:12:38 - Feat.: - Title: VOĽBY V USA: Taylor Swift či Elon Musk. Kandidáti už debatovať zrejme nebudú, na scénu tak vstupujú celebrity 05 - Modified: 2024-09-18 22:14:20 - Feat.: - Title: Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone. Podozrenie smeruje na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 19:30