Reuters
StoryEditor

Európski ľudovci chcú vylúčiť maďarský Fidesz. Dôvodom sú Orbánove reči o Junckerovi

04.03.2019, 18:48
Autor:
ČTKČTK
Maďarský premiér spájal Junckera a Georga Sorosa s podporou migrácie.

Európska ľudová strana (EĽS) dnes začala procedúru, na ktorej konci by mohla byť maďarská strana Fidesz premiéra Viktora Orbána vylúčená z jej radov. Informovala o tom agentúra AFP.

O vylúčení Fideszu sa bude hlasovať po tom, čo o to požiadalo dvanásť členov EĽS z deviatich členských krajín Európskej únie, a bola tak splnená podmienka potrebná pre vyvolanie hlasovania. Jasno by malo byť 20. marca.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v posledných týždňoch dostal do ostrého sporu s niektorými členmi EĽS kvôli kampani svojej vlády, ktorá spája predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa s podporou migrácie a s oslabovaním ochrany hraníc.

Európska komisia minulý týždeň zverejnila rozbor jednotlivých bodov kampane, ktoré označila za "výmysly".

"Vylúčenie alebo pozastavenie členstva Fideszu požaduje dvanásť členov EĽS z deviatich krajín. O tejto otázke sa bude diskutovať na politickom zhromaždení 20. marca. Rozhodnutie patrí všetkým členom EĽS a ja výsledok debaty nemôžem predvídať," uviedol dnes predseda európskych ľudovcov Joseph Daul.

Návrh na vylúčenie Fideszu z radov EĽS podalo dokonca viac členov, ako bolo potrebné. V stanovách strany, ktorej členmi sú zo Slovenska KDH, Most-Híd a SMK, stojí, že o vylúčení alebo pozastavení členstva sa môže hlasovať, ak žiadosť podá sedem strán z piatich krajín EÚ. 

Aký bude ďalší osud Fideszu by sa malo ukázať 20. marca na zhromaždení EĽS. Podľa zdroja agentúry DPA chce predsedníctvo európskych ľudovcov práve na tomto stretnutí rozhodnúť, či maďarská vládna strana bude musieť EĽS opustiť či bude môcť zostať.

Orbán v rozhovore poskytnutom nemeckému denníku Welt am Sonntag a zverejnenom v nedeľu označil svojich odporcov z radov politikov EĽS za "užitočných idiotov".

Snaha vylúčiť jeho stranu Fidesz nahráva podľa neho pred májovými voľbami do europarlamentu len ľavici.

Európska ľudová strana má v súčasnosti najväčší frakcii v Európskom parlamente. Najsilnejšia by mala zostať podľa odhadov aj po májových voľbách. Oproti súčasnému stavu bude však zrejme oslabená.

Počet europoslancov, ktorých Fidesz podľa terajšej projekcie výsledkov eurovolieb dodá EĽS, pritom nie je zanedbateľný. Mandát v Európskom parlamente by mohlo získať až 12 členov maďarskej vládnej strany.

Viac zákonodarcov by po voľbách do frakcie EĽS malo podľa odhadu putovať len z Nemecka (29) a Poľska (19), rovnaký počet potom zo Španielska.

01 - Modified: 2024-04-10 12:29:10 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar nemá záujem o "odpadlíkov" Fideszu ani opozičných politikov 02 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 03 - Modified: 2024-03-15 19:59:47 - Feat.: - Title: V Budapešti proti Orbánovi protestovalo 10-tisíc ľudí, opozícia chystá novú stranu 04 - Modified: 2024-03-13 16:20:07 - Feat.: - Title: Amnestia v pedofilnej kauze ovplyvnila voličov. Zmenu vlády si želá 55 percent Maďarov 05 - Modified: 2024-02-22 19:42:33 - Feat.: - Title: "Nezvolíme pero, ktoré bude len podpisovať." Opozícia reagovala na nominanta Fideszu Sulyoka na prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:47