TASR/Reuters
StoryEditor

Taliban a USA zrejme majú dohodu o odchode vojakov z Afganistanu

26.01.2019, 17:29
Autor:
ČTKČTK
Cieľom vyjednávaní bolo ukončiť najdlhšiu vojnu vedenú Spojenými štátmi.

Zástupcovia afganského radikálneho islamského hnutia Taliban a Spojených štátov dokončili návrh mierovej dohody, ktorá predpokladá stiahnutie zahraničných síl z Afganistanu do 18 mesiacov od jej podpísania. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Talibanu. Žiadne ďalšie podrobnosti k návrhu však zatiaľ nie sú známe.

Vyjednávanie medzi Talibanom a osobitným vyslancom USA pre mier Zalmayom Khalilzadom trvalo v Katare šesť dní. Cieľom bolo ukončiť najdlhšiu vojnu vedenú Spojenými štátmi.

Americká strana však dohodu nepotvrdila a ani žiadna iná strana nevydala oficiálne vyhlásenie. Na ambasáde USA v afganskom Kábule nebol k zastihnutiu nikto, kto by dohodu potvrdil.

Podľa zdrojov a diplomatov rozhovory trvali dlhšie, než sa čakalo. Khalilzad teraz mieri do Kábulu, aby informoval o výsledkoch prezidenta Ašrafa Ghaního.

Nie je však jasné, či je dokončený návrh prijateľný pre obe strany, ani to, kedy by mohol nadobudnúť účinnosť. Talibanské zdroje dodávajú, že dôležitou súčasťou dohody je prímerie, musí však byť ešte potvrdený časový plán a rokovania s predstaviteľmi Afganistanu začnú hneď ako bude prímerie zavedené.

Správa o pokroku pri vyjednávaní o dohode prichádza v čase, keď Taliban pokračuje v každodenných útokoch proti afganskej vláde podporovanej Západom a proti jej bezpečnostným silám.

Aj po 17 rokoch od invázie vedenej USA do Afganistanu, ktorej cieľom bolo zbaviť Taliban moci, kontroluje hnutie takmer polovicu krajiny.

V rámci misie Resolute Support riadenej Severoatlantickou alianciou a v rámci svojej protiteroristickej misie zameranej proti skupinám ako Islamský štát a Al-Kájda majú Spojené štáty v Afganistane približne 14 000 vojakov.

Napriek minuloročným decembrovým správam, že Američania zvažujú stiahnutie takmer polovice svojich síl, hovorca Bieleho domu uviedol, že prezident Donald Trump nevydal príkaz k odchodu vojakov. Avšak americká vláda nepoprela tieto správy, ktoré okrem iného vyvolali obavy z novej utečeneckej krízy.

01 - Modified: 2024-04-30 07:53:57 - Feat.: - Title: Útok v mešite v Afganistane si vyžiadal šesť mŕtvych a jedného zraneného 02 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 03 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 02:31