StoryEditor

Haider proti Slovincom

09.02.2006, 23:00

Známy rakúsky populista Jörg Haider sa opäť dostal na titulné stránky rakúskych novín. Tentoraz mu k tomu dopomohlo "originálne riešenie", ako ho sám nazval, sporu o dvojjazyčné tabule pri obciach v jeho Korutánsku. Zástupcovia slovinskej menšiny v Rakúsku sa obrátili na súd, aby zabezpečil dvojjazyčnosť tabúľ pri obciach s viac ako desaťpercentným podielom slovinsky hovoriacich občanov. Prípad nakoniec skončil až pred ústavným súdom, ktorý dal Slovincom za pravdu.

Presun tabúľ
Korutánsky hajtman Haider sa však nevzdáva. Rozhodnutie ústavného súdu odmieta a vymyslel zvláštny spôsob, ako ho obísť. Ústavný súd rozhodol, že tabule označujúce obce Bleiburg a Bleiburg-Ebersdorf nie sú správne označené a v súlade s ústavou musia byť opravené, teda sa na nich musí objaviť aj slovinský názov obce. Haiderovo riešenie problému je naozaj jednoduché. Inkriminované tabule nechal premiestniť o pár metrov ďalej, pričom neváhal sám sa chytiť práce a pomôcť robotníkom s presunom. Podľa jeho výkladu už pôvodné tabule, o ktorých rozhodol ústavný súd, neexistujú a pokiaľ by niekto chcel presadiť dvojjazyčnosť nových tabúľ, musí sa znovu obrátiť na súd. Súdny proces o starých tabuliach trval pritom takmer päť rokov.
Momentálne je na súdoch ďalších 41 žiadostí o dvojjazyčné označenie obcí. Haider má už aj jasný plán, čo robiť v prípade ďalších súdnych rozhodnutí. "Toto urobíme po každom rozhodnutí ústavného súdu. Keď tabule presunieme, rozhodnutie už neplatí," teší sa zo svojho plánu Haider.

Výsmech ústavy
Nie všetci však súhlasia s Haiderovou logikou. Expert na ústavné právo Bernd-Christian Funk vyhlásil pre ORF, že v tomto prípade pravdepodobne ide o marenie ústavných práv národnostných menšín. Preto by sa touto kauzou mala zaoberať štátna prokuratúra. Opoziční sociálni demokrati, zelení a zástupcovia národnostných menšín Haiderovo konanie ostro odsúdili. "Ide o jednoznačné porušenie ústavy, dokonca o jej výsmech," kritizoval Heidera Johannes Voggenhuber zo Strany zelených.
Proti rozhodnutiu posunúť tabule by sa mohla odvolať spolková vláda, tá však zatiaľ mlčí. Z pochopiteľných dôvodov, veď Haiderov Zväz pre budúcnosť Rakúska nepôjde proti vlastnému predsedovi a koaličný partner Ľudová strana Rakúska nechce destabilizovať krehké spojenectvo. Spolková vláda však možno bude musieť predsa len začať konať. Ústavný súd ju vyzval, aby napadla rozhodnutie krajinského hajtmana Haidera, pretože bráni vo vykonaní rozsudku. Nedá sa však očakávať, že by sa tento dlhý spor ukončil ešte pred parlamentnými voľbami v septembri tohto roku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 03:28