StoryEditor

Rohingovia sa do Barmy vrátiť nechcú, boja sa o svoje práva

15.11.2018, 17:39
Autor:
ČTKČTK
Rohingovia minulý rok utiekli do Bangladéša, pretože v Barme neboli dodržované ich základné práva.

Stovky utečencov z moslimského etnika Rohingov dnes protestovali v utečeneckom tábore v Bangladéži. Majú totiž obavy z návratu do ich rodnej Barmy, odkiaľ minulý rok utiekli pred násilím. Bangladéš a Barma sa dohodli, že dnes by sa mala vrátiť naspäť do Barmy prvá vlna asi dvoch tisíc utečencov z celkových 700-tisíc Rohingov. Informovala o tom agentúra AP. Podľa agentúry Reuters už niekoľko Rohingov z tábora utieklo, aby ich do Barmy nepreviezli.

OSN ani humanitárne organizácie s bangladéšsko-barmskou dohodou nesúhlasia. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a medzinárodné organizácie pre ľudské práva sa obávajú o bezpečnosť Rohingov, ak sa do Barmy vrátia. Bangladéšske úrady už skôr uviedli, že nebudú nikoho k návratu nútiť.

Úrady prevažne budhistickej Barmy neuznávajú Rohingov ako etnikum a hovoria o nich ako o nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša. V krajine čelia Rohingovia dlhodobej perzekúcii, nedisponujú občianstvom a nedodržujú sa ich základné ľudské práva. Keď rohingovskí povstalci minulý rok v auguste zaútočili na niekoľko stanovísk barmskej polície, armáda sa pustila do útoku. Vyše 700-tisíc Rohingov preto utieklo do susedného Bangladéša. OSN označila razie proti Rohingom za etnickú čistku.

„Všetko sme pre vás vybavili, pristavených je šesť autobusov, máme aj nákladné autá a potraviny. Ponúkame vám všetko, čo potrebujete. Pokiaľ súhlasíte, dovezieme vás na hranicu do tranzitného tábora,“ vyhlasoval dnes ampliónom v rohingskom utečeneckom tábore bangladéšsky migračný úradník. „Nikam nepôjdeme!“ odpovedali mu podľa AP stovky hlasov, vrátane detských.

Na zozname 2200 Rohingov, ktorí sa majú ako prví vrátiť do Barmy, je aj 25-ročná Setáre so svojimi dvomi deťmi. Jej rodičov na zoznam ale nezapísali. Žena vraj nikdy o návrat do Barmy nepožiadala a dnes ráno ako vždy poslala svoje dve deti do školy, ktorú v utečeneckom tábore prevádzkujú humanitárni pracovníci. „Zabili môjho manžela, teraz žijem so svojimi rodičmi. Nechcem sa vrátiť,“ povedala agentúre AP Setáre, ktorá priezvisko nechcela uviesť.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:34