StoryEditor

Opozícia za federálny Irak bez zbraní

17.12.2002, 23:00

Iracká opozícia v Londýne sa v noci na včera dohodla, že po prípadnom páde prezidenta Saddáma Husajna by sa Irak mal stať demokratickým federálnym štátom bez zbraní hromadného ničenia. Po rokovaniach predĺžených o jeden deň, poznačených silnými názorovými rozdielmi, asi 350 delegátov -- zastupujúcich 50 strán a občianskych zoskupení -- prijalo politickú deklaráciu. V čase, keď OSN hrozí Iraku vojenským útokom, ak nebude spolupracovať so zbrojnými inšpektormi, iracká opozícia vyzvala na "využitie medzinárodných možností" na zvrhnutie Husajna. Opozícia v desaťstranovom texte však odmietla akúkoľvek zahraničnú okupáciu alebo zahraničnú vojenskú vládu v Iraku. Opoziční delegáti chcú, aby postsaddámovská vláda ukončila "represívne praktiky" súčasného režimu voči obyvateľstvu a zastavila potláčanie menšín, vrátane prenasledovania šiitských moslimov a etnických čistiek Kurdov.

Kurdská otázka
Kurdská otázka sa má vyriešiť v rámci zjednoteného Iraku, pričom Kurdi by mali právo na sebaurčenie pod kontrolou medzinárodného práva. V oddelenom dokumente iracká opozícia uviedla, že prechodné obdobie od zmeny režimu do volieb nemá trvať viac než dva roky. Delegáti sa tiež dohodli na vytvorení 50-členného výboru, v ktorom majú mať zastúpenie jednotlivé opozičné skupiny a zrejme by aj zostavil novú vládu. Niektoré iracké opozičné skupiny londýnsky kongres -- podporovaný USA -- bojkotovali s tvrdením, že je to pokus Washingtonu dosadiť do Bagdadu bábkový režim a získať kontrolu nad irackou ropou.

Pomoc nemeckých firiem
Irak tvrdí, že k jeho zbrojným programom od roku 1975 prispelo viac než 80 nemeckých firiem a verejných výskumných ústavov. Informovalo o tom včerajšie vydanie novín Tageszeitung s odvolaním sa na irackú deklaráciu predloženú OSN. Nemecké spoločnosti, inštitúty a mnohí jednotlivci Iraku podľa denníka pomáhali pri zaobstarávaní zariadenia, súčastí, základných materiálov a technických informácií na vývoj zbraní hromadného ničenia. Denník podľa správy získal zoznam, zaradený do kópie správy o zbrojných programoch, ktorú Irak odovzdal OSN 7. decembra. Noviny však neuviedli názvy firiem. Washington by mal svoje konečné stanovisko k irackým dokumentom oznámiť ešte tento týždeň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 10:19