Reuters
StoryEditor

Americké voľby: Demokrati získajú Snemovňu. Senát zostáva repubikánom

07.11.2018, 05:04
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Výsledky volieb môžu americkému prezidentovi skomplikovať presadzovanie agendy v nadchádzajúcich dvoch rokoch.

Republikáni prezidenta USA Donalda Trumpa si zrejme aj po utorkových voľbách udržia väčšinu v Senáte amerického Kongresu. Vyplýva to z prognóz, ktoré zverejnili viaceré americké televízie. 

Ako fungujú americké kongresové voľby:

Zatiaľ nie je jasné, aká veľká by mala byť republikánska väčšina v hornej komore Kongresu. Jej udržanie by však podľa televízie Fox News umožnilo Trumpovi pokračovať v transformácii amerického súdnictva a mohlo by zbrzdiť možné snahy demokratov o vyšetrovanie alebo impeachment prezidenta. 

Demokratická Snemovňa

Podľa prvých prognóz výsledkov utorkových volieb opoziční demokrati po ôsmich rokoch získajú väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu.

Podľa prepočtu agentúry AP a televízie CNN demokrati už získali najmenej 218 kresiel v 435 člennej Snemovni.

To by mohlo ohroziť realizáciu Trumpovej legislatívnej agendy v druhej polovici jeho funkčného obdobia, a potenciálne otvoriť cestu k jeho impeachmentu.

Trump hovorí o úspechu

Donald Trump na twitteri označil výkon republikánov vo voľbách za fantastický úspech. "Dnes v noci fantastický úspech. Vďaka všetkým!" napísal Trump v reakcii na sčítanie hlasov.

Američania si v rámci supervolebného utorka volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Okrem nich sa o znovuzvolenie uchádzalo aj 35 zo 100 senátorov. V hre tiež bolo 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie.

Republikáni majú v súčasnosti väčšinu v oboch komorách Kongresu. Mnohí analytici vopred predpovedali, že by Republikánska strana mohla stratiť kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, ale že si pravdepodobne udrží väčšinu v Senáte.

Súboj o Senát

Republikáni podľa prepočtov amerických médií udržia kontrolu nad Senátom Spojených štátov, pomohlo im k tomu okrem iného víťazstvo v kľúčových štátoch, ako sú Tennessee či Indiana.

Doterajšie prepočty ukazujú, že republikáni získali zo sto kresiel v Senáte najmenej 51.

Podľa denníka The New York Times boli republikáni úspešní vo Wyomingu, Mississippi a predovšetkým v Indiane, kde Mike Braun porazil doterajšieho demokratického senátora Joea Donnellyho.

Kľúčové úspechy

Aj v Severnej Dakote porazil republikánsky kandidát Kevin Cramer demokratickú senátorku Heidi Heitkampovú.

Republikánom sa tiež podarilo udržať mandát v Tennessee. Ten však neobhajoval doterajší senátor Bob Corkery, ale doterajšia republikánska kongresmanka Marsha Blackburnová, ktorá sa stretla s demokratickým rivalom a bývalým guvernérom Philom Bredesen. Úspech Blackburnovej médiá označujú za dôležitý v snahe republikánov udržať Senát.

V Mississippi voliči vyberali oboch senátorov, jedného v riadnych voľbách a druhého v doplňovacích. V riadnych voľbách tu obhájil mandát republikán Wicker, v doplňovacích sa žiadnemu kandidátovi nepodarilo získať viac ako 50 percent, preto tu na konci novembra bude ešte druhé kolo.

V ňom sa stretnú demokrat Mike Espy s republikánkou Cindy Hydeovou-Smithovou, ktorá je považovaná za favoritku.

V Texase v dramatickom súboji dokázal udržať senátorský mandát republikán Ted Cruz, ktorý mal tvrdú konkurenciu v podobe demokratického kongresmana Beta O'Rourkeho.

Zisky demokratov

Demokrati zatiaľ získali senátorská kreslá v Ohiu, Pensylvánii, New Yorku či New Jersey, kde kreslo obhájil Bob Memendez. Víťazom vo Vermonte sa stal nezávislý Bernie Sanders, ktorý však v Senáte hlasuje s demokratmi. V Maine k víťazstvu mieri tiež nezávislý senátor Angus King.

Demokrati tiež udržali senátorské kreslá v štátoch Washington, Nové Mexiko alebo Havaj. Aj v New Yorku obhájila mandát Kirsten Gillibrandová.

Dramatický je súboj na Floride, kde si veľmi tesný náskok udržuje republikán Rick Scott, ktorý by tak v prípade víťazstva pripravil o mandát doterajšieho demokratického senátora Billa Nelsona.

01 - Modified: 2022-11-17 07:19:22 - Feat.: - Title: Zmena rozloženia moci vo Washingtone. Republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov 02 - Modified: 2022-11-13 06:22:47 - Feat.: - Title: Veľký úspech pre Bidena. Demokrati zvíťazili v Nevade, udržia si tak väčšinu v Senáte 03 - Modified: 2022-11-12 12:20:06 - Feat.: - Title: Demokrati majú na dosah väčšinu v Senáte, bývalý astronaut porazil v Arizone Trumpovho kandidáta 04 - Modified: 2022-11-10 13:54:10 - Feat.: - Title: Na Trumpa tlačia, aby odložil oznámenie kandidatúry. Prehral nám už troje voľby, znie od republikánov 05 - Modified: 2022-11-09 15:07:06 - Feat.: - Title: Ústavnú ochranu interrupcií odobrili v troch amerických štátoch. Týka sa Kalifornie, Michiganu a Vermontu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 21:59