StoryEditor

Rozhodli škandály"

23.10.2006, 00:00

Martin Erva
Prišli ste v porovnaní s minulými voľbami o 400 zastupiteľských mandátov. Je to neúspech?
My sme predovšetkým stratili mandáty v malých obciach, pretože sme tam nepostavili kandidátov. V porovnaní s minulými voľbami chýbalo asi 140 kandidátok.
Oproti minulosti to vyzerá, že koalície v mestách sa zaobídu aj bez vás?
Faktom je, že došlo k nárastu v ČSSD o päť percent. To je úspech. Záleží len na vyjednávaní. Percentuálne je to jednoznačný úspech. Iná vec sú mandáty. Tam bola ODS úspešnejšia. To je jasné. Vedeli sme ale od začiatku, že to tak dopadne.
Povedali ste, že by bolo "zlé", keby ČSSD v Prahe nebola vo vedení mesta. Vyzerá to, že tam nebudete.
To sa uvidí. Po ôsmych rokoch sa spolupráca na pražskej radnici nerozíde len tak. Opýtajte sa na to pražskej sociálnej demokracie.
ODS obsadila v niekoľkých pražských obvodoch absolútnu väčšinu, rovnako na celopražskú radnicu. Vy ste vzadu. Je to tiež úspech?
Pokiaľ ja viem, tak napríklad v Prahe 5 nemá ODS absolútnu väčšinu.
Získala tam 45 percent a po prepočte väčšinu v zastupiteľstve.
Pýtajte sa na to Petra Hulínského a Petry Buzkovej (lídri ČSSD v Prahe, pozn. redakcie). Neviem, prečo by som to mal hovoriť za nich. Analýzu nemám. Tú si musia urobiť oni.
Osobne ste presadzoval mnohé osobnosti ako kandidátov do Senátu. Veľká časť z nich neuspela.
Napríklad od Jiřího Havla sme nečakali žiadne zázraky. Čakali sme, že sa slušne umiestni a on sa slušne umiestnil. Nepredpokladali sme, že by mohol vyhrať nad dvoma vynikajúcimi kandidátmi. Určitým sklamaním je pre mňa Mária Benešová. Ukazuje sa, že musíme mať kandidátov z miestnych starostov. Postup do druhého kola je ale štvornásobne vyšší ako v posledných voľbách. Môžme získať šesť, sedem mandátov a možno aj viac. Hovoril som, že volebný výsledok sa bude pohybovať medzi piatimi až deviatimi mandátmi a je to reálne.
Napríklad v Prahe 4 kandidoval rektora Hindelsa a ten neuspel s hercom Tomášom Töpferom. Ten predsa nie je žiadny starosta.
Pán Töpfer je mimoriadne populárny človek. V Prahe má ODS mimoriadne pozície. Postup do druhého kola je vynikajúci úspech. To nedopadlo vôbec zle. V Prahe sme nepočítali prakticky s ničím.
Čo ta vaša výzva ďalším politickým stranám. Zelení, ľudovci, SNK sú všetko skôr pravicové strany a majú sa teraz spojiť s vami proti ODS?
A oni nechcú byť zvolení? Možno nechcú. Možno, že to nie je reálne, keď nechcú byť zvolení. Buď s nami budú jednať o podpore, alebo nebudú jednať. My sme najmä v ľavicových obvodoch, tak my sa ľahšie dohodneme s komunistami. .
Imrich Bugár (ČSSD) je tiež veľmi populárny človek a neuspel.
Nečakali sme, že vyhrá. To ozaj nie. Kandidoval v pravicovom obvode a to čo dosiahol, bol úspech.
Prezraďte mi teda, aká bola vaša taktika, keď ste nechceli vyhrať všade?
My sme sa tentokrát sústredili na tie obvody, ktoré sú svojou podstatou ľavicové a to v zásade vyšlo.
Populárne osobnosti ste neobsadzovali preto, aby vyhrali, ale preto, aby znížili zisk ostatným?
Tak to ja netvrdím. Nechceli sme mať šesť alebo osem percent, ale chceli sme mať dôstojný výsledok. Nejde predsa len o to, že ten kandidát kandiduje za seba. On tiež podporuje komunálne kandidátky. Preto je rozumné postaviť silného kandidáta do senátu, aj keď vieme, že nemá veľkú šancu.
Už v piatok oznámil váš predseda poslaneckej snemovne Miloslav Vlček, že podá sťažnosť na okolnosti volieb. Budete zase podávať nejaké žaloby a trestné oznámenia ako tomu bolo po voľbách do Snemovne poslancov?
Samozrejme, bude niekoľko žalôb. To je jasné. Vo vedení strany sa budeme baviť o tom, ktoré to budú. O výsledkoch volieb rozhodli už minulý týždeň škandály okolo sociálnej demokracie. To, čo spravila TV NOVA, tak to sa už nikdy nezopakuje. To vás uisťujem.
Čo ta vaša výzva ďalším politickým stranám. Zelení, ľudovci, SNK sú všetko skôr pravicové strany a majú sa teraz spojiť s vami proti ODS?
A oni nechcú byť zvolení? Možno nechcú. Možno, že to nie je reálne, keď nechcú byť zvolení. Buď s nami budú jednať o podpore, alebo nebudú jednať. My sme najmä v ľavicových obvodoch, tak my sa ľahšie dohodneme s komunistami.
Rokoval ste s niektorými kandidátmi na senátora o podpore?
S niektorými som už hovoril. Takže ak to nechce ich vedenie, určite to budú chcieť oni. Buďte si istí, že potom budú vedieť, komu majú byť za zvolenie vďační.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 06:33