StoryEditor

Únia pripomenula Kaczynskému hodnoty EÚ

25.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso včera poslal novozvolenému poľskému prezidentovi Lechovi Kaczynskému blahoprajný telegram, v ktorom vyjadril presvedčenie, že Poľsko bude pod jeho vedením hrať dôležitú úlohu v ďalšej európskej integrácii. Hovorca EK Jonathan Todd však na brífingu doplnil, že Brusel bude ďalší vývoj v Poľsku pozorne sledovať. Kaczynski je totiž známy svojimi názormi na podporu trestu smrti a proti homosexuálom. Barroso je presvedčený, že Poľsko bude pokračovať v politike integrácie do EÚ so všetkým, čo k tomu patrí.
Trest smrti
Hovorca EK pre oblasť spravodlivosti, slobody a bezpečnosti Friso Roscam Abbing pripomenul, že článok číslo 6 Zmluvy o EÚ, ktorý stanovuje základné hodnoty únie, ako aj Charta základných práv, zakazujú trest smrti a diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. Zrušenie trestu smrti je jednou z podmienok začatia rokovaní s kandidátskou krajinou, keďže je to jeden z princípov a hodnôt, na ktorých je únia založená. To isté platí o zákaze diskriminácie na základe sexuality, povedal hovorca.
Zvolenie Lecha Kaczynského za poľského prezidenta môže prispieť k zlepšeniu vzťahov medzi Moskvou a Varšavou, avšak pre Európu sa môže v budúcnosti ukázať ako problematické, vyhlásil predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov. "Kaczynski nepatrí medzi európskych nadšencov, ale skôr medzi euroskeptikov," dodal.
K víťazstvu Kaczynskému zablahoželali aj nemecký kancelár Gerhard Schröder a prezident Horst Köhler. Obaja zdôraznili potrebu pokračovania v silných bilaterálnych vzťahoch. "Som presvedčený, že vo vás nájdem priateľa a stúpenca dôveryhodnej spolupráce medzi oboma našimi krajinami," uviedol Köhler.
Koaličné rokovania
Právo a spravodlivosť (PiS) začala včera koaličné rozhovory s liberálnou Občianskou platformou (PO). "Verím, že koalícia sa sformuje a Donald Tusk bude aj naďalej vplyvným politikom v Poľsku," dodal Kaczynski.
Podľa denníka Rzeczpospolita Kaczynski plánuje odovzdať funkciu varšavského starostu až po návrhu rozpočtu na rok 2006. Termín jeho nástupu do prezidentského úradu stanovili na 23. decembra.

Oficiálne výsledky volieb
Kandidát 2. kolo (účasť 50,99 %) 1. kolo (účasť 49,74 %)
Lech Kaczynski 54,04 33,10
Donald Tusk 45,96 36,33
Zdroj: PKW

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. jún 2024 08:04