Reuters
StoryEditor

Potopil Putin Asada? Jeho nádej na ovládnutie celej Sýrie sa rozplynula, tvrdí rebel

18.09.2018, 12:44
Autor:
ČTKČTK
Rusko sa doteraz chystalo začať ofenzívu v Idlibe, ktorý kontrolujú odporcovia sýrskej vlády a kde žijú asi tri milióny ľudí.

Pondelková dohoda Ruska a Turecka o vytvorení nárazníkového pásma v sýrskej provincii Idlib zničila nádeje sýrskeho prezidenta Bašára Asada na ovládnutie celej Sýrie. Povedal to dnes predstaviteľ sýrskych povstalcov v Idlibe v rozhovore s agentúrou Reuters.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor o situácii v Sýrii z apríla 2018:

​Damask medzitým dohodu Ruska a Turecka o Idlibe privítal, ale zároveň upozornil, že chce oslobodiť celú Sýriu. Idlib je poslednou väčšou časťou Sýrie, ktorú kontrolujú odporcovia sýrskej vlády. Okrem umiernených povstalcov sa tam však nachádzajú aj radikálnej islamistické skupiny.

"Dohoda o Idlibe chráni životy civilistov a bráni tomu, aby na nich priamo zaútočil sýrsky režim. Pochováva to Asadov sen, že dostane pod svoju kontrolu celú Sýriu," citovala agentúra Reuters Mustafu Sídžarího zo Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorú podporuje Turecko.

Predstaviteľ rebelov uviedol, že dohoda medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorú hlavy oboch štátov v pondelok uzavreli v juhoruskom letovisku Soči, de facto umožňuje opozícii kontrolovať územie, ktoré bude fungovať ako odrazový mostík k politickej zmene, ktorá ukončí "autoritársku vládu" Asada.

"Táto oblasť zostane v rukách Slobodnej sýrskej armády. To prinúti režim a jeho spojencov spustiť vážny politický proces, ktorý povedie k naozajstnej transformácii, ktorá ukončí Asadovu vládu," uviedol Sídžarí.

Chystali sa na ofenzívu

Rusko, ktoré je najvýznamnejším spojencom Asada, sa doteraz chystalo začať ofenzívu v Idlibe, ktorý kontrolujú odporcovia sýrskej vlády a kde žijú asi tri milióny ľudí.

Po rozhovoroch medzi Putinom a Erdoganom, ktorý sa proti plánovanej vojenskej operácii v Idlibe postavil, ruský minister obrany Sergej Šojgu reportérom oznámil, že sa ofenzíva konať nebude. Z vyrokovanej demilitarizovanej zóny majú podľa Putina byť "vyvedení" islamskí radikáli vrátane bojovníkov teroristickej aliancie Haját Tahrír aš-Šám (HTS) blízkej al-Kájde.

K 10. októbru majú byť na návrh Erdogana zo zóny stiahnuté tanky, raketové zbrane, delá a mínomety všetkých bojových skupín stojacich v opozícii voči Damasku. Kontrolovať pásmo majú mobilné hliadky tureckej armády a ruskej vojenskej polície. Do konca roka má byť obnovené dopravné spojenie medzi sýrskym Aleppom na jednej strane a mestami Latákíja a Hamá na strane druhej. Komunikácie spájajúce tieto lokality prechádzajú práve provinciou Idlib.

Erdogan, ktorý sa obával, že ofenzíva v Idlibe by viedla k príchodu ďalších utečencov do Turecka, uviedol, že dohoda umožní stúpencom opozície zostať na mieste a zároveň zabráni humanitárnej kríze.

Dohoda je časovo obmedzená, tvrdí Damask

Sýrske ministerstvo zahraničia dnes dohodu Ruska a Turecka o Idlibe uvítalo, ale zároveň upozornilo, že Damask bude aj naďalej bojovať proti "teroristom", čo je označenie, ktoré Asadova vláda používa nielen pre radikálne skupiny, ale aj pre ozbrojených povstalcov všeobecne.

Zároveň sýrske ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že dohoda Erdogana a Putina bola výsledkom "intenzívnych rokovaní" medzi Moskvou a Damaskom. Sýria víta akékoľvek snahy, ktoré môžu zabrániť krviprelievaniu Sýrčanov a prispieť k znovuvybudovaniu oblastí "zasiahnutých terorizmom," oznámilo ministerstvo.

Damask však zároveň chce pokračovať "vo vojne proti terorizmu, kým neoslobodí posledný centimeter sýrskeho územia, či už vojensky, či prostredníctvom regionálnych dohôd," pokračovalo. V závere potom sýrske ministerstvo zahraničia označilo súčasnú dohodu o Idlibe za "časovo obmedzenú" s tým, že bola uzavretá s cieľom znížiť mieru vojenskej eskalácie v oblasti.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf dnes na twitteri označil dohodu Turecka a Ruska o Idlibe za "zodpovednú diplomaciu".

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:57