StoryEditor

Blair sedí na niekoľkých stoličkách

05.12.2005, 23:00

Aj keď ďalší beh vecí zatiaľ nie je jasný, britská vláda už čelí výčitkám z kapitulácie. Nepomáhajú nijaké triky ani zastieracie manévre, ako napríklad zníženie celkových výdajov EÚ na 1,03 percenta: premiér Tony Blair podľa názoru niektorých domácich politikov už "stroskotal", ešte skôr, ako sa rokovanie o rozpočte EÚ na roky 2007 až 2013 vôbec poriadne začalo. Takzvaným britským rabatom ako pákou sa pokúša dosiahnuť reformu európskej poľnohospodárskej politiky.
Blair je pripravený zriecť sa 15 percent rabatu a tým ukázať, že Briti sú pripravení takisto priniesť isté obete na oltár konečného úspechu. "Nezasadzovali sme sa za rozšírenie únie preto, aby sme teraz cúvali pred našimi záväzkami," vyhlásil v rámci nedávnej cesty po krajinách strednej Európy. Ale nech sa snaží ako snaží, na domácej scéne panuje zhoda v tom, že v boji proti "agrárnym protekcionistom" už stratil pôdu pod nohami.
"Samozrejme, že kapituloval. Stalo sa to, čoho sme sa celý čas obávali," povedal pre rozhlasovú a televíznu spoločnosť BBC hovorca konzervatívcov Graham Brady. A denník The Sun už píše rovno "o bielej zástave", ktorú vyvesil Blair. Isté je, že premiér sedí nie na dvoch, ale hneď na niekoľkých stoličkách.
Požiadavkou, aby sa nováčikovia zriekli časti prostriedkov zo štrukturálnych fondov, Blair stratil povesť politika -- dôsledného zástancu nových členov. Ak by k tomu došlo, je pripravený znížiť britské úľavy v rokoch 2007 až 2013 celkovo o 6 až 9 miliárd eur.
Ak z tejto operácie nič nebude, Blaira možno budú doma oslavovať ako tvrdého vyjednávača, ale 24 ostatných členov EÚ ho veľmi pravdepodobne označí za hlavného vinníka neúspechu. Zrejme sa mu totiž nepodarí splniť ani jednu z dvoch hlavných požiadaviek: vymanévrovať Veľkú Britániu z permanentnej okrajovej roly v záležitostiach EÚ a naštartovať reformný proces v únii. Londýnska vláda sa už preto na najbližšie udalosti pozerá s istým fatalizmom. Minister pre európske záležitosti Douglas Alexander priznáva: "Ak sa dohoda nepodarí, bude to na úkor našej povesti. No práve to sa môže stať."
Ešte väčší debakel však Blair zažije, ak za ústupky v britských úľavách nedosiahne nijakú protislužbu v oblasti agrárnych výdajov. Nutná ratifikácia takejto dohody v dolnej snemovni parlamentu sa pre neho môže stať katastrofou. Jedinou záchranou preňho by potom bolo zvaliť vinu na Francúzov. Iba agrárne výdaje sú totiž dohodou kryté až do roku 2013. Aj Blair s touto úpravou súhlasil svojho času, aby si vraj vykúpil súhlas Francúzov s rozšírením EÚ. Komentátor Simon Jenkins teraz radí, aby sa s "britským rabatom nehýbalo". Argumentuje, že Francúzi si raz tak či onak sadnú k rokovaciemu stolu. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:26