StoryEditor

VIDEO: V Laose sa pretrhla priehrada, nezvestné sú stovky ľudí

24.07.2018, 10:22
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Nešťastie sa stalo v provincii Attapeu na juhovýchode krajiny.

V Laose sa v pondelok večer pretrhla hrádza rozostavanej priehrady. Stovky ľudí sú nezvestné a nešťastie si vyžiadalo zatiaľ neznámy počet obetí. 

Vylialo sa päť miliárd kubických metrov vody, informovala laoská oficiálna tlačová agentúra, na ktorú sa odvolávajú svetové tlačové agentúry.

Nešťastie sa stalo v provincii Attapeu na juhovýchode krajiny neďaleko hraníc s Vietnamom. Podľa oficiálnej laoskej agentúry KPL voda zaplavila šesť dedín a pripravila o domovy viac než 6600 ľudí.

Miestne úrady už na miesto vyslali desiatky lodí, aby pomohli evakuovať osoby z rizikovej oblasti. Zároveň vydali výzvu na zaslanie núdzovej pomoci - liekov, pitnej vody, oblečenia, potravín, peňazí aj ďalších potrebných vecí.

​Laos patrí medzi najchudobnejšie ázijské krajiny. Prešiel síce od komunizmu k trhovej ekonomike, ale zostáva štátom s vládou jednej strany a obmedzenými slobodami. Neexistuje tu prakticky žiadna sloboda tlače a pravidlá, za ktorých v krajine môžu pôsobiť zahraniční reportéri, sú veľmi prísne a obmedzujúce.

Elektrina z niekoľkých hydroelektrární poskytuje značnú časť laoského zisku z exportu. Hlavným kupcom laoskej elektriny je Thajsko.

Skupiny na ochranu životného prostredia dlhodobo vyjadrujú obavy z hydroelektrárenských projektov Laosu a predovšetkým z dopadu elektrární na rieku Mekong, jej flóru a faunu i na miestnych obyvateľov a ekonomiky, ktoré sú na rieke závislé.

Priehrada sa stavala ako spoločný podnik vedený juhokórejskou firmou s thajskými a laoskými partnermi. Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap nešťastie zrejme spôsobili dažde, ktoré v oblasti presiahli trojnásobok bežného množstva. Pod prívalom vody potom povolila hrádza jednej z prepojených priehrad hlavnej vodnej nádrže.

BBC

01 - Modified: 2023-07-06 08:58:33 - Feat.: - Title: Počet obetí po zničení Kachovskej priehrady vzrástol na 53, hlásia Rusi 02 - Modified: 2023-06-21 05:05:00 - Feat.: - Title: V pretrhnutej priehrade plávajú domy, mŕtve zvieratá aj infekcie. Obilie môže chýbať aj v Afrike 03 - Modified: 2023-06-08 10:38:44 - Feat.: - Title: FOTOGALÉRIA: Predtým a potom. Satelitné snímky ukazujú skazu, ktorú spôsobilo zničenie Kachovskej priehrady 04 - Modified: 2023-06-07 11:18:14 - Feat.: - Title: Kto zničil Kachovskú priehradu? Ešte nevieme, ale všetko ukazuje na ruský úmysel, tvrdia americkí experti 05 - Modified: 2023-06-07 08:02:19 - Feat.: - Title: Polia na južnej Ukrajine sa premenia na púšte, varuje po zničení Kachovskej priehrady Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:45