Reuters
StoryEditor

Zaviedol deti do jaskyne, no rodičia ho oslavujú. Tréner odmieta jesť, aby mali chlapci dosť síl

09.07.2018, 15:27
Autor:
khkh
Jeho predchádzajúca duchovná dráha mu podľa všetkého teraz v tmavej a nebezpečnej jaskyni pomáha udržiavať deti v psychickej pohode.

Sám odmieta jedlo, aby chlapci mali dosť sily. Učí ich meditovať. A podľa svojho okolia ich má radšej ako sám seba. Dvadsaťpäťročný tréner Ekkapol Chantawong je tým, kto thajských futbalistov do jaskyne Tham Luang zaviedol a nakoniec tam s nimi na viac ako dva týždne uviazol. Napriek tomu ho rodičia chlapcov z ničoho neobviňujú. Len vďaka nemu sú totiž deti stále nažive.

"Keby s nimi nešiel, čo by sa s mojím dieťaťom stalo? Až sa dostane von, musíme vyliečiť jeho srdce. Môj drahý Ek, nikdy by som ťa neobviňovala," hovorí matka jedného z chlapcov, ktorí sú stále uväznení v jaskyni. Záchrana futbalistov teraz rýchlo postupuje, časť ich je vonku a ďalší sú na rade.

Pozrite si aj reportáž CNN, v ktorej grafika ukazuje, ako vyzerá jaskyňa, kde chlapci uviazli:

Tréner, ktorého deti aj rodičia prezývajú Ek, má byť posledný. Poradie určili lekári, podľa známych mladého trénera by to však sám urobil rovnako.

Jeho dedinu zasiahla choroba

"Miluje tie deti viac než sám seba. Nepije, nefajčí a je typ človeka, ktorý sa o seba stará. To isté učil aj deti," popisujú.

Asistent trénera futbalového tímu Moo Pa, teda diviaky, je sirota. Keď mal desať rokov, jeho dedinu zasiahla choroba, ktorá mu zabila brata aj oboch rodičov. Pod krídla si ho vzali príbuzní, Ekkapol však podľa nich vyrastal ako "smutné a osamelé dieťa", píše portál News.com. V dvanástich ho preto poslali do budhistického kláštora, kde sa mal stať mníchom.

Po ďalších rodinných peripetiách sa však dostal až k trénovaniu chudobných detí a jeho predchádzajúca duchovná dráha mu podľa všetkého teraz v tmavej a nebezpečnej jaskyni pomáha udržiavať deti v psychickej pohode. Učí ich meditovať a aby mali dosť sily, sám odmieta čokoľvek jesť. Aj preto, že sa stále obviňuje zo situácie, ktorá nastala.

Netrápte sa, odkazujú mu rodičia

To on ich vzal na výlet do okolia Tham Luang a keď začalo pršať, zaviedol ich aj napriek výraznej varovnej ceduli do jaskyne, v ktorej nakoniec všetci uviazli. Rodičia v jednej chvíli strácali nádej, že svoje deti ešte niekedy uvidia. Medzi listami, ktoré deti rodičom z jaskynného väzenia poslali, sa tak objavil ešte jeden zažltnutý list.

V tom sa Ekkapol rodičom za svoj čin ospravedlňuje. "Sľubujem, že sa o deti postarám čo najlepšie. Chcem vám poďakovať za všetku podporu a chcem sa ospravedlniť," napísal mladý tréner.

Rodičia chlapcov mu však ani podľa britského denníka The Guardian nič nevyčítajú. "Všetkým deťom, vôbec na vás nie sme nahnevaní. Dobre sa o seba starajte. Nezabudnite sa prikrývať, pretože je tam zima. Máme o vás starosť. Čoskoro sa dostanete von," napísala ďalšia z matiek a "Ekovi" odkázala: "Chceme, aby ste vedeli, že ani na vás sa vôbec nehneváme, takže sa tým netrápte."

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 02 - Modified: 2024-04-29 09:30:00 - Feat.: - Title: Ženy na tréningoch ponižuje a sexisticky napáda, napriek tomu má milión sledovateľov. Čo si myslí o metódach kouča Tomáša trénerka? 03 - Modified: 2024-04-11 13:26:32 - Feat.: - Title: V rodnej krajine nikdy netrénoval, u nás je už etablovaným menom. Antošíkov klub má nového šéfa lavičky 04 - Modified: 2024-02-22 14:47:01 - Feat.: - Title: Doplatí na to naša repre? Odborník tlmí skepsu týkajúcu sa Calzonovej dvojúlohy: Kouč ihneď vyslal silný odkaz 05 - Modified: 2024-01-30 11:18:24 - Feat.: - Title: Ruský tréner bojových umení v Bratislave pre HN: Doma som už na Slovensku. Pomocou športu ho všade propagujem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:48