Je pravda, že pravdepodobnosť pôrodu cisárskym rezom je u dvojčiat vyššia ako u samostatne rodených detí, ale nie je to vždy jediná možnosť, ako zdarne dvojčatá porodiť. "Cisárske rezy sú častejšie u dvojčiat ako u jedného dieťaťa, ale vaginálny pôrod môže byť tiež bezpečný," tvrdí doktorka Grevesová. "Ak obe hlavičky smerujú nadol, deti spolupracujú a placenta je v správnej pozícii, radi sa pokúsime o vaginálny pôrod," dodala doktorka Grevesová s tým, že po príchode prvého dieťaťa na svet sa druhé zvyčajne rodí rýchlo, väčšinou menej ako do hodiny. Spôsob vedenia pôrodu dvojčiat sa však v rôznych pôrodniciach líši a rozhodnutie urobí lekár, prípadne lekársky tím danej pôrodnice. K cisárskemu rezu sa pristupuje, keď je jedno z dvojčiat v priečnej polohe, alebo ak je prvé dvojča v polohe koncom panvovým a druhé hlavičkou dole. Existujú aj ďalšie dôvody, ktoré vedú k cisárskemu rezu. Pôrod cisárskym rezom môže prebiehať buď v celkovej anestézii, alebo v epidurálnej anestézii, kedy je rodička pri vedomí a má znecitlivenú len dolnú polovicu tela. Primárka Matoušková súhlasí s tým, že pôrod cisárskym rezom u dvojčiat nie je vždy nutný. "Aj na našom štandardnom pracovisku, kde môžeme odvádzať pôrody od 36. týždňa tehotenstva, sme porodili rad dvojčiat prirodzene. Je nutné však takéto mamičky dobre vybrať, aby ich deti boli zrelé, nemali veľmi malú pôrodnú váhu, alebo veľké rozdiely pôrodnej váhy, aby boli v správnej polohe a aby sa najlepšie pôrod rozbehol sám od seba, nebol vyvolávaný. Najčastejšie tak rodíme prirodzene dvojvaječné dvojčatá s váhovým rozdielom do 500 gramov, ak sú obe deti najlepšie v polohe hlavičkou, "dodala primárka Markéta Matoušková z Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Slaný.Pixabay
StoryEditor

Antinatalistov pribúda, niektorí z nich chcú vyhynutie ľudstva

25.06.2018, 19:30
Autor:
mkomko
Hnutie antinatalizmu zastáva názor, že každý narodený človek je odsúdený na utrpenie a na pôsobenie utrpenia okolitému svetu.

Demografické štatistiky vyspelých štátov strmo padajú. A hoci vlády nabádajú k plodeniu detí, planéte Zem by možno prospel opak. Antinatalisti volia bezdetný život, kladú totiž dôraz na zmenšenie ľudskej populácie, čo je podľa nich najefektívnejším riešením mnohých svetových problémov.

Hnutie antinatalizmu zastáva názor, že každý narodený človek je odsúdený na utrpenie a na pôsobenie utrpenia okolitému svetu. Pre ekologických antinatalistov zosobňuje utrpenie sveta biedny stav životného prostredia.

Problém vidia zástancovia hnutia v dnešnej spoločnosti, ktorá plodenie detí príliš oslavuje bez dôkladného zváženia následkov pre už tak preľudnenú planétu. "Naša kultúra je silne pronatalistická a je to na našu škodu," povedala denníku The Guardian dvadsaťšesťročná antinatalistka Gwynn Mackellenová, ktorá je členkou Hnutia dobrovoľného ľudského vyhynutia (VHEMT).

Napriek trochu drastickému názvu prijíma organizácia aj členov, ktorých cieľom nie je priamo vyhynutie ľudského druhu, ale ktorí aspoň do určitej miery pristúpili na základné princípy. Medzi tými je napríklad zníženie populácie práve skrz zníženie pôrodnosti.

Ani britská organizácia Population Matters (Na populácii záleží) nevolá priamo po vyhynutí ľudského druhu, jej kampaň však bojuje za spomalenie populačného rastu. Ten podľa spolku zásadne prispieva k ničeniu životného prostredia, vyčerpávaniu prírodných zdrojov, chudobe a sociálnym nerovnostiam.

Téme preľudnenia sme sa vyhýbali príliš dlho

Väčšina zástancov sa radikálnemu kázaniu vyhýba, snažia sa predovšetkým o to, aby sa téma preľudnenia dostala do popredia a aby páry okrem plodenia vlastných biologických potomkov zvážili napríklad adopciu sirôt.

Podľa automobilovej pretekárky a ekologickej aktivistky Leilani Münterovej sa téma príliš dlho zametala pod koberec. "Dokážeme sa baviť o emisiách a klimatických zmenách, ale v debate o populácii sa vždy objavia veľmi emočné reakcie," povedala denníku The Guardian.

Tiež švédska štúdia z minulého roka si všimla, že vládne odporúčania a medzinárodné dohovory snažiace sa obmedziť globálne otepľovanie pravidelne vynechávajú túto zásadnú tému. Ďalší pokles populačného rastu by totiž išiel proti vôli vlád, ktoré naopak na plodenie detí nabádajú kvôli daniam a sociálnemu systému.

Štúdia zistila, že rodiny, ktoré majú o jedno dieťa menej, vyprodukujú za rok o 58,6 tony menej uhlíkových emisií. Za druhé najefektívnejšie opatrenie vedci považujú vzdať sa auta, ktoré za rok priemerne vypustí "iba" 2,4 tony emisií.

Organizácia Population Matters v poslednej dobe zaznamenala rýchly nárast v počte svojich priaznivcov, a to najmä medzi mladými ľuďmi. Podľa jej riaditeľa Robina Maynarda sleduje hnutie na Twitteri oproti roku 2016 o šesťdesiat percent viac ľudí a nedávny príspevok na Facebooku o živote bez detí vraj videli viac ako štyri milióny užívateľov.

Následky populačnej explózie pocítia hlavne budúce generácie

Jeden z najkonzervatívnejších odhadov počtu obyvateľov, aký je planéta Zem schopná udržateľne pojať, sú dve miliardy ľudí. K číslu došli vedci z Cornellovej univerzity v roku 1999 za predpokladu, že by všetci obyvatelia žili v relatívnom blahobyte a s prístupom k čistej vode a elektrine. Túto hranicu presiahla tento rok svetová populácia o päť a pol miliardy a každým dňom sa jej vzďaľuje.

Obmedzením počtu narodených detí chcú antinatalisti ušetriť utrpenie aj im samotným. To ony totiž zažijú dopady populačnej explózie, klimatických zmien, zvýšenia morskej hladiny a tak ďalej.

Antinatalisti často čelia otázkam, ako "vypli" svoje vlastné materské pudy. Podľa nich ich nahradila vôľa zanechať po sebe namiesto biologických potomkov toto posolstvo. Argumentujú zároveň, že investovať by sa malo predovšetkým do ľudí, ktorí už na svete sú, napríklad adopciou.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:30