Muž so synom sa vezú na motorke na predmestí Dúmá v Damašku pár dní po údajných chemických útokoch v oblasti.Reuters
StoryEditor

Ruské lietadlá zaútočili na sýrsku opozíciu. USA zasahovať nebudú

24.06.2018, 08:09
Autor:
ČTKČTK
Dve monitorovacie strediská, ktoré sledujú pohyb vojenských lietadiel, podľa agentúry zaznamenali najmenej dvadsať úderov na Busra al-Hariri v južnej provincii Dara.

Ruské lietadlá v nedeľu skoro ráno zaútočili v Sýrii na mestečko Busra al-Hariri na juhozápade krajiny, ktoré je v rukách povstalcov.

Moskva tak prvýkrát letecky podporila ofenzívu sýrskej armády, ktorá sa snaží dobyť strategickú oblasť susediacu s Jordánskom a Izraelom okupovanými Golanským výšinami.

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Vláda USA už podľa agentúry povstalcov informovala, že USA v južnej Sýrii nebudú vojensky zasahovať.

Dvadsať úderov v južnej provincii Dara

Dve monitorovacie strediská, ktoré sledujú pohyb vojenských lietadiel, podľa agentúry zaznamenali najmenej dvadsať úderov na Busra al-Hariri v južnej provincii Dara. Podľa jedného vykonalo päť ruských lietadiel 25 náletov. Bojové lietadlá vraj štartovali z ruskej leteckej základne Hmímím v provincii Latákíja.

Pri útoku, ktorý začal minulý týždeň, sýrske vládne sily dosiaľ využívali delostrelectvo a rakety. Ruské bojové lietadlá, ktoré sýrskej armáde zásadne pomohli v bojoch s povstalcami o znovunadobudnutí iných území, tam neboli doposiaľ nasadené.

Porušenie dohody

Prezident Bašár Asad v minulosti povedal, že chce získať kontrolu nad touto oblasťou, ktorá susedí s Jordánskom a tiež Izraelom okupovanými Golanským výšinami.

Situáciu sleduje Izrael aj Spojené štáty, ktoré sú jeho spojencom. Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok oznámilo, že sýrska vláda "náletmi a delostreleckými a raketovými útokmi" porušila dohodu o pokoji na juhozápade a hrozí jej odveta.

Bez vojenskej podpory

Washington dnes hlavným povstaleckým skupinám oznámil, že by nemali očakávať jeho vojenskú podporu, ktorá by im pomohla brániť sa vládnej ofenzíve.

Kópiu správy, ktorú dostali skupiny bojujúce pod zástavou Slobodnej sýrskej armády (FSA), mala možnosť uvidieť agentúra Reuters. "Nemali by ste svoje rozhodovanie zakladať na predpoklade alebo očakávania našej vojenskej intervencie," píše sa v nej.

"My vo vláde USA chápeme, aké ťažké sú podmienky, ktorým, čelíte. Neustále nabádame Rusov a sýrsky režim, aby nevykonávali vojenské kroky, ktoré túto zónu narušujú," uvádza sa podľa agentúry vo vyjadrení Washingtone.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:49